Nehéz lesz stabil kormányt alakítani a vasárnapi választások után Spanyolországban. Hiába győztek a négy éve kormányzó konzervatívok, messze vannak az abszolút többségtől. A voksolás abból a szempontból is történelmi volt, hogy gyakorlatilag megszűnt a több évtizede fennálló kétpártrendszer, és új, meghatározó erők kerültek a törvényhozásba. A kormányalakítás hetekig is eltarthat, és könnyen lehet, hogy 2016-ban új választás lesz.    

Átalakult a spanyolországi politikai térkép a vasárnapi választások után. A voksolás a korábbi kétpártrendszer összeomlását, és két új politikai erő felemelkedését hozta. A Franco-rendszer összeomlása után a szocialisták (PSOE) a Néppárttal (PP) sokszor a szavazatok 80-90 százalékát besöpörték, míg most együtt csupán 50 százalékot kaptak. A felemelkedő pártok, a Podémos és Ciudadanos (Polgárok) a voksok 44 százalékát szerezték meg. 

Hiába győzött Mariano Rajoy Néppártja, könnyen lehet, hogy nem tud kormányt alakítaniForrás: AFP/Cesar Manso

A választást egyébként a 2011-ben még abszolút többséget szerző Néppárt nyerte. A Mariano Rajoy vezette alakulat a szavazatok 28,72 százalékával 123 mandátumot szerezett. A PSOE 22,01 százalékkal 90 mandátumot kapott a 350 fős törvényhozásban. A Podemos 69, a Ciudadanos 40, míg az egyéb pártok 28 mandátumot tudtak gyűjteni. A jelen állás szerint gyakorlatilag lehetetlennek tűnik egy stabil kormány felállítása.

Nem lesz könnyű

Spanyolországnak stabil kormányra van szüksége, aki megnyeri a választásokat, annak ilyen kabinet alakítására kell törekednie – jelentette ki Mariano Rajoy. A politikus köszönetet mondott annak a több mint hétmillió választónak, akik szavazatukkal hozzájárultak, hogy a PP továbbra is az első számú politikai erő maradjon Spanyolországban.

Beszélt arról, hogy kormányának az elmúlt négy évben nehéz döntéseket kellett hoznia. Mint mondta, még mindig sok a tennivaló, fenn kell tartani az eddigi eredményeket, ezért olyan kormányra van szükség, amely kellő parlamenti felhatalmazással bír. Elismerte, hogy a következő időszak sem lesz könnyű, és több párbeszédre, illetve megállapodásra lesz szükség.

Pedro Sanchez, a PSOE vezetője sincs könnyű helyzetbenForrás: AFP/JOSE JORDAN/Jose Jordan

Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára gratulált a választásokon nyertes konzervatív Néppártnak, és köszönetet mondott a pártjára szavazó több mint ötmillió választónak. „A demokrácia párbeszéd, vita, megegyezés, és a PSOE kész a párbeszédre, a vitára és a megegyezésre" – fogalmazott a politikus.

Új választás is lehet

Káosz van, úgy tűnik, jövőre új választásokat kell majd tartani – így értékeli Colin Chapman, az ASEAN gazdasági elemzője az eredményeket. Az ibériai országban az elmúlt évtizedekben egyáltalán nem volt jellemző a koalíciókötés kényszere, mivel vagy a bal-, vagy a jobboldal képes volt egyedül is megszerezni a többséget.

Mindkét nagy párt nehezen tud majd koalíciót kötni. Ennek nemcsak az az oka, hogy eltérő programok mentén akarják majd kormányozni az országot, hanem a választási matematika is gátat szab az elképzeléseiknek – véli Andrew Naylor, a Cicero Intézet elemzője.

Lehetőségek

A jelenlegi helyzetben csupán két olyan variáció van, amikor a parlamentben egy kormány többséget tud alkotni. Az egyik lehetőség a PP és PSOE összefogása, ekkor 213 mandátuma lenne az új kormánynak. Ez a lehetőség azért valószínűtlen, mert nincs hagyománya, eddigSpanyolország történetében még egyszer sem hoztak létre ilyen formációt. 

A másik variáció, hogy a PSOE, a Podemos és a Ciudadanos alkotna koalíciót. Nekik összesen 199 képviselőjük lenne, de a politikai erők között meglehetősen nagy a távolság, a közös nevező az, hogy a mostani jobbközép kormányt le akarják váltani. Közelmúltbeli példa azért van egy ilyen összefogásra. Portugáliában az októberi választásokon, bár a jobboldal győzött, kormányt alakítani csak a voksoláson vesztes baloldali erők tudtak.  

Pablo Iglesias, a Podemos vezetője joggal örülhetForrás: AFP/Javier Soriano

Persze kormányt alakítani a fenti két lehetőségen kívül is lehet. A kulcs az a 28 mandátum lehet, amit a négy nagy mellett bejutó erők szereztek. A velük való koalíció azonban még több bizonytalansági elemet vinne be a spanyol politikai rendszerbe. Kizárni nem lehet, hogy a kisebb erők is bekerülnek a kormányba, de az ő speciális igényeiket finoman szólva nem lenne könnyű teljesíteni.

Reformokat akarnak

Pablo Iglesias, a baloldali Podemos főtitkára szerint megszületett egy új Spanyolország. A választások azt mutatják: ők az első számú politikai erő Katalóniában és Baszkföldön, és mint ilyen, az egyetlen, amely képes megoldani a területi feszültségeket. Hangsúlyozta, elkerülhetetlennek és halaszthatatlannak tartja az alkotmány reformját, a választási rendszer hozzáigazítását a spanyol valósághoz.

Albert Rivera, a Ciudadanos vezetője könnyen kormányra kerülhetForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A beletörődésnek vége – jelentette ki Albert Rivera, a Ciudadanos nevű liberális középpárt elnöke, hangsúlyozva, hogy Spanyolországban a remény korszaka veszi kezdetét Bebizonyítottuk, hogy a politikai közép létezik” – mondta. A politikus a tervei között említette a szerintük igazságtalan választási törvény megváltoztatását, hogy minden leadott szavazat ugyanannyit érjen. Emellett munkaügyi és intézményi reformot is tervez a párt. Rivera egyébként nem szívesen csatlakozna egy baloldali koalícióhoz. 

Két hónap múlva akár új választás is jöhetForrás: AFP/Jose Jordan

Két hónap

Spanyolországban tehát a győztes párt nem szerezte meg a stabil, kormányzóképes többséget a választásokon, ezért együttműködést kell keresnie a többi parlamenti párttal. Erre csaknem egy hónapja lesz, az új spanyol parlament ugyanis január 14-én tartja alakuló ülését. A következő kormány megalakulására két hónap van, ha nem sikerül ennyi idő alatt új miniszterelnököt választani, akkor előre hozott választásokat kell tartani.