Hiába győzött, egyedül maradhat a jobboldal

Horizontal
Popular Party (PP) Cuban supporters hold PP and Spanish flags in front of the party's headquarters after the partial results of Spain's general elections in Madrid on December 20, 2015. Spain's ruling conservative Popular Party won the most votes, 26.8 percent, in a general election today but lost its absolute majority in parliament, an exit poll showed. AFP PHOTO / JOSE JORDAN / AFP / JOSE JORDAN
Vágólapra másolva!
Nehéz lesz stabil kormányt alakítani a vasárnapi választások után Spanyolországban. Hiába győztek a négy éve kormányzó konzervatívok, messze vannak az abszolút többségtől. A voksolás abból a szempontból is történelmi volt, hogy gyakorlatilag megszűnt a több évtizede fennálló kétpártrendszer, és új, meghatározó erők kerültek a törvényhozásba. A kormányalakítás hetekig is eltarthat, és könnyen lehet, hogy 2016-ban új választás lesz.    
Vágólapra másolva!

Átalakult a spanyolországi politikai térkép a vasárnapi választások után. A voksolás a korábbi kétpártrendszer összeomlását, és két új politikai erő felemelkedését hozta. A Franco-rendszer összeomlása után a szocialisták (PSOE) a Néppárttal (PP) sokszor a szavazatok 80-90 százalékát besöpörték, míg

most együtt csupán 50 százalékot kaptak.

A felemelkedő pártok, a Podémos és Ciudadanos (Polgárok) a voksok 44 százalékát szerezték meg.

Hiába győzött Mariano Rajoy Néppártja, könnyen lehet, hogy nem tud kormányt alakítani Forrás: AFP/Cesar Manso

A választást egyébként a 2011-ben még abszolút többséget szerző Néppárt nyerte. A Mariano Rajoy vezette alakulat a szavazatok 28,72 százalékával 123 mandátumot szerezett. A PSOE 22,01 százalékkal 90 mandátumot kapott a 350 fős törvényhozásban. A Podemos 69, a Ciudadanos 40, míg az egyéb pártok 28 mandátumot tudtak gyűjteni. A jelen állás szerint gyakorlatilag lehetetlennek tűnik egy stabil kormány felállítása.

Nem lesz könnyű

Spanyolországnak stabil kormányra van szüksége, aki megnyeri a választásokat, annak ilyen kabinet alakítására kell törekednie – jelentette ki Mariano Rajoy. A politikus köszönetet mondott annak a több mint hétmillió választónak, akik szavazatukkal hozzájárultak, hogy a PP továbbra is az első számú politikai erő maradjon Spanyolországban.

Beszélt arról, hogy kormányának az elmúlt négy évben nehéz döntéseket kellett hoznia. Mint mondta, még mindig sok a tennivaló, fenn kell tartani az eddigi eredményeket, ezért olyan kormányra van szükség, amely kellő parlamenti felhatalmazással bír. Elismerte, hogy

a következő időszak sem lesz könnyű,

és több párbeszédre, illetve megállapodásra lesz szükség.

Pedro Sanchez, a PSOE vezetője sincs könnyű helyzetben Forrás: AFP/JOSE JORDAN/Jose Jordan

Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára gratulált a választásokon nyertes konzervatív Néppártnak, és köszönetet mondott a pártjára szavazó több mint ötmillió választónak. „A demokrácia párbeszéd, vita, megegyezés, és a PSOE kész a párbeszédre, a vitára és a megegyezésre" – fogalmazott a politikus.

Új választás is lehet

Káosz van, úgy tűnik, jövőre új választásokat kell majd tartani – így értékeli Colin Chapman, az ASEAN gazdasági elemzője az eredményeket. Az ibériai országban az elmúlt évtizedekben egyáltalán nem volt jellemző a koalíciókötés kényszere, mivel vagy a bal-, vagy a jobboldal képes volt egyedül is megszerezni a többséget.

Mindkét nagy párt nehezen tud majd koalíciót kötni. Ennek nemcsak az az oka, hogy eltérő programok mentén akarják majd kormányozni az országot, hanem

a választási matematika is gátat szab az elképzeléseiknek

– véli Andrew Naylor, a Cicero Intézet elemzője.

Lehetőségek

A jelenlegi helyzetben csupán két olyan variáció van, amikor a parlamentben egy kormány többséget tud alkotni. Az egyik lehetőség a PP és PSOE összefogása, ekkor 213 mandátuma lenne az új kormánynak. Ez a lehetőség azért valószínűtlen, mert nincs hagyománya, eddig

Spanyolország történetében még egyszer sem hoztak létre ilyen formációt.

A másik variáció, hogy a PSOE, a Podemos és a Ciudadanos alkotna koalíciót. Nekik összesen 199 képviselőjük lenne, de a politikai erők között meglehetősen nagy a távolság, a közös nevező az, hogy a mostani jobbközép kormányt le akarják váltani. Közelmúltbeli példa azért van egy ilyen összefogásra. Portugáliában az októberi választásokon, bár a jobboldal győzött, kormányt alakítani csak a voksoláson vesztes baloldali erők tudtak.

Pablo Iglesias, a Podemos vezetője joggal örülhet Forrás: AFP/Javier Soriano

Persze kormányt alakítani a fenti két lehetőségen kívül is lehet. A kulcs az a 28 mandátum lehet, amit a négy nagy mellett bejutó erők szereztek. A velük való koalíció azonban még több bizonytalansági elemet vinne be a spanyol politikai rendszerbe. Kizárni nem lehet, hogy a kisebb erők is bekerülnek a kormányba, de az ő speciális igényeiket finoman szólva nem lenne könnyű teljesíteni.

Reformokat akarnak

Pablo Iglesias, a baloldali Podemos főtitkára szerint megszületett egy új Spanyolország. A választások azt mutatják: ők az első számú politikai erő Katalóniában és Baszkföldön, és mint ilyen, az egyetlen, amely képes megoldani a területi feszültségeket. Hangsúlyozta, elkerülhetetlennek és halaszthatatlannak tartja az alkotmány reformját, a választási rendszer hozzáigazítását a spanyol valósághoz.

Albert Rivera, a Ciudadanos vezetője könnyen kormányra kerülhet Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A beletörődésnek vége – jelentette ki Albert Rivera, a Ciudadanos nevű liberális középpárt elnöke, hangsúlyozva, hogy Spanyolországban a remény korszaka veszi kezdetét

– mondta. A politikus a tervei között említette a szerintük igazságtalan választási törvény megváltoztatását, hogy minden leadott szavazat ugyanannyit érjen. Emellett munkaügyi és intézményi reformot is tervez a párt.

Rivera egyébként nem szívesen csatlakozna egy baloldali koalícióhoz.

Két hónap múlva akár új választás is jöhet Forrás: AFP/Jose Jordan

Két hónap

Spanyolországban tehát a győztes párt nem szerezte meg a stabil, kormányzóképes többséget a választásokon, ezért együttműködést kell keresnie a többi parlamenti párttal. Erre csaknem egy hónapja lesz, az új spanyol parlament ugyanis január 14-én tartja alakuló ülését. A következő kormány megalakulására két hónap van, ha nem sikerül ennyi idő alatt új miniszterelnököt választani, akkor előre hozott választásokat kell tartani.