Egymillió gyerek nem tud tanulni a terroristák miatt

2015.12.22. 19:04

Több mint egymillió gyereket tartanak távol a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet támadásai az iskolai oktatástól Északkelet-Nigériában és a környező államokban, emiatt megnő a valószínűsége, hogy zaklathatják, elrabolhatják vagy besorozhatják őket a fegyveres csoportok - közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja.

A világszervezet szakosított szervezete szerint a konfliktus miatt az elmúlt valamivel több mint egy év alatt mintegy kétezer iskola kényszerült bezárni Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben.

Némelyik iskola már több mint egy éve nem üzemel, mert a Boko Haram fegyveresei kifosztották vagy felgyújtották őket.

A szervezet neve azt jelenti, hogy "a nyugati oktatás bűn".

"A konfliktus nagy tehertételt jelent a térségbeli oktatás számára, az erőszak számos gyereket tartott távol az osztálytermektől egy évnél is hosszabb időre, ami azzal a veszéllyel jár, hogy ezek a gyerekek végleg kikerülhetnek az oktatásból" - mondta Manuel Fontaine, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai regionális igazgatója.

Sokan menekülttáborba mennek a Boko Haram előlForrás: AFP/Boureima Hama

 

A válság előtt a gyermekalap becsült adatai szerint 11 millió általánosiskolás-korú gyerek oktatása vált lehetetlenné a Nigériával szomszédos négy államban, ahová az iszlamisták kiterjesztették támadásaikat.

Az iskolák újranyitása is kockázatos

Mindezek ellenére több száz iskola nyílt meg az elmúlt hónapokban Északkelet-Nigériában, azonban ott, ahol újraindult az oktatás, túlzsúfoltak az osztálytermek, illetve azokat az országban földönfutóvá vált menekültek befogadására is használják.

Átmeneti tantermeket is kialakítottak, de ezekben nehéz szavatolni a biztonságot.

A rossz közbiztonsági állapotok az UNICEF szerint visszatartják a tanárokat is, hogy visszatérjenek az osztálytermekbe.

A Boko Haram hat éve zajló lázadása alatt mintegy 600 oktatót öltek meg.

"A kihívás, amivel szembe kell néznünk, az, hogy szavatoljuk a gyermekek biztonságát oktatásuk megzavarása nélkül. Az iskolákat célzottan támadták, így a gyerekek félnek visszamenni az osztálytermekbe. Mégis, minél tovább maradnak távol az iskoláktól, annál nagyobb a kockázata annak, hogy zaklathatják, elrabolhatják vagy besorozhatják őket a fegyveres csoportok" - mondta Fontaine.

Hat éve pokol az ottaniak élete

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozását hirdető Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket sikerült elfoglalnia három északkelet-nigériai szövetségi államban, és támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat, emiatt a frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerilla-hadviselésre tért át:

falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intéz terrortámadásokat.

Felkelésük 2009-es kezdete óta a Boko Harammal folytatott harcok 20 ezer ember életét követelték, a menekültek száma több mint 2,6 millió, közülük mintegy 2,2 millió a nigériai.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK