Egymillió gyerek nem tud tanulni a terroristák miatt

A picture taken on September 16, 2015 shows a woman sitting in front of a tent in the Assaga refugee camp,  set up by the UN three months ago for Nigerian refugees who fled to southeast Niger to escape the Islamist group Boko Haram. In the Assaga camp, ma
Kilátástalanságban
Vágólapra másolva!
Több mint egymillió gyereket tartanak távol a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet támadásai az iskolai oktatástól Északkelet-Nigériában és a környező államokban, emiatt megnő a valószínűsége, hogy zaklathatják, elrabolhatják vagy besorozhatják őket a fegyveres csoportok - közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja.
Vágólapra másolva!

A világszervezet szakosított szervezete szerint a konfliktus miatt az elmúlt valamivel több mint egy év alatt mintegy kétezer iskola kényszerült bezárni Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben.

Némelyik iskola már több mint egy éve nem üzemel, mert a Boko Haram fegyveresei kifosztották vagy felgyújtották őket.

A szervezet neve azt jelenti, hogy "a nyugati oktatás bűn".

"A konfliktus nagy tehertételt jelent a térségbeli oktatás számára, az erőszak számos gyereket tartott távol az osztálytermektől egy évnél is hosszabb időre, ami azzal a veszéllyel jár, hogy ezek a gyerekek végleg kikerülhetnek az oktatásból" - mondta Manuel Fontaine, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai regionális igazgatója.

Sokan menekülttáborba mennek a Boko Haram elől Forrás: AFP/Boureima Hama

A válság előtt a gyermekalap becsült adatai szerint 11 millió általánosiskolás-korú gyerek oktatása vált lehetetlenné a Nigériával szomszédos négy államban, ahová az iszlamisták kiterjesztették támadásaikat.

Az iskolák újranyitása is kockázatos

Mindezek ellenére több száz iskola nyílt meg az elmúlt hónapokban Északkelet-Nigériában, azonban ott, ahol újraindult az oktatás, túlzsúfoltak az osztálytermek, illetve azokat az országban földönfutóvá vált menekültek befogadására is használják.

Átmeneti tantermeket is kialakítottak, de ezekben nehéz szavatolni a biztonságot.

A rossz közbiztonsági állapotok az UNICEF szerint visszatartják a tanárokat is, hogy visszatérjenek az osztálytermekbe.

A Boko Haram hat éve zajló lázadása alatt mintegy 600 oktatót öltek meg.

"A kihívás, amivel szembe kell néznünk, az, hogy szavatoljuk a gyermekek biztonságát oktatásuk megzavarása nélkül. Az iskolákat célzottan támadták, így a gyerekek félnek visszamenni az osztálytermekbe. Mégis, minél tovább maradnak távol az iskoláktól, annál nagyobb a kockázata annak, hogy zaklathatják, elrabolhatják vagy besorozhatják őket a fegyveres csoportok" - mondta Fontaine.

Hat éve pokol az ottaniak élete

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozását hirdető Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket sikerült elfoglalnia három északkelet-nigériai szövetségi államban, és támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat, emiatt a frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerilla-hadviselésre tért át:

falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intéz terrortámadásokat.

Felkelésük 2009-es kezdete óta a Boko Harammal folytatott harcok 20 ezer ember életét követelték, a menekültek száma több mint 2,6 millió, közülük mintegy 2,2 millió a nigériai.