Iraki kormányerők özönlöttek be a dzsihadisták kezében tartott Ramadiba. Az iszlamista harcosok a civileket élő pajzsként használják, hogy védjék magukat.

Iraki fegyveres erők nyomultak be az Iszlám Állam kezén lévő Ramadiba - írja a Reuters. A kulcsfontosságú iraki városért folytatott offenzívában eddig nem ütköztek komolyabb ellenállásba a kormánycsapatok. Az iraki titkosszolgálat szerint 250-300 dzsihadista fészkelhette be magát a városba.

A civileket használják élő pajzsként

Ramadi több mint 100 km-re fekszik Bagdadtól, az Eufrátesz partján. A szárazföldi hadművelet megkezdését nehezítette, hogy az ISIS harcosai felrobbantották a városba vezető hidat. A kormányerők egy ideigleneset építettek a helyére, hogy meg tudják közelíteni az ISIS állásait. A főleg szunnita arabok lakta város idén májusban került az iszlám szélsőségesek kezére.

Ramadi idén májusban került a terroristák kezéreForrás: Origo

A katonai művelet elindítása előtti hónapban a kormányerők szórólapokat szórtak szét a levegőből, amikben arra szólították fel a lakosságot, hogy a biztonságuk érdekében hagyják el a várost. A terroristák azonban sokuknak az útját állták.

A szélsőségesek a civileket pajzsként akarják felhasználni arra, hogy mentsék a bőrüket.

A dzsihadisták még ennél is továbbmentek. A kormányerők megjelenése előtt folyamatos letartóztatásokat és a razziákat hajtottak végre, hogy ezzel is elvegyék a lakosság kedvét egy esetleges felkeléstől.

Az Iszlám Állam harcosai megakadályozták, hogy a lakosság elhagyja a várostForrás: Twitter

Sovány eredmény

A koalíciós erők november indították az első támadást Ramadi visszaszerzéséért, de eddig nem értek el jelentősebb sikert. Az Iszlám Állam 2014 júniusában kiáltotta ki a kalifátust, aminek a területét folyamatosan növelte Irak és Szíria kárára.

A terrorszervezettől eddig mindössze 14 százaléknyi területet sikerült visszaszerezni. Olyan stratégiailag fontos városok vannak még az ISIS kezén, mint az iraki Faludzsa, Ramadi, Moszul és a szíriai Palmira.