Több légicsapást, fegyvert és hírszerzési adatokat kér az iraki kormányfő az Egyesült Államoktól az Iszlám Állam elleni harchoz. A külföldi szárazföldi csapatok bevetését viszont ellenzi al-Abádi.

Haider al-Abádi iraki kormányfő szeretné, ha az Egyesült Államok több légicsapással, fegyverrel és hírszerzési adattal segítené Irakot az Iszlám Állam elleni harcban, de ellenzi külföldi szárazföldi erő - köztük amerikai - bevetését, mert ez regionális háborúba sodorhatná Irakot.

Az iraki kormányfő az amerikai közszolgálati rádió, az NPR munkatársának Bagdadból adott, hétfőn elhangzott interjújában beszélt erről.

Haider al-Abádi nem akar amerikai szárazföldi csapatokat IrakbaForrás: AFP

Az iraki vezető arra ösztökélte az Egyesült Államokat és koalíciós partnereit, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az iraki-szír határra, mert szerinte az Iszlám Állam dzsihadistái onnan könnyűszerrel képesek Irak területére lépni. Abadi örömmel üdvözölte az amerikaiak és szövetségeseik segítségét, ugyanakkor részletezte, hogy mi az, amit akar tőlük, és mi az, amit nem a terrorszervezet elleni küzdelemben.

Hírszerzési adatok kellenek

"Képesek vagyunk megsemmisíteni az Iszlám Államot, van hozzá elegendő szárazföldi csapatunk, ám szükségünk van megfelelő hírszerzési adatokra és légicsapásokra" - fogalmazott az iraki kormányfő.

Az Egyesült Államokban nem egy politikus úgy gondolja, hogy az iraki hadsereg gyengén teljesít az Iszlám Állam elleni harcban, és Bagdadnak további segítségre lenne szüksége, akár nyugati, akár arab országokból érkező szárazföldi erőkkel.

Nincs erre szükségünk - szögezte le al-Abádi.

Az Egyesült Államok 2014 nyara óta mintegy kilencezer légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam hadállásai ellen iraki és szíriai területen.

Irakban háromezer ötszáz amerikai katona állomásozik, akik vagy a légicsapások irányításában, illetve végrehajtásában, vagy az iraki hadsereg kiképzésében vesznek részt.