Közel ötszáz nő regisztrálta magát a 2016-os iráni választásra. Az őrök Tanácsa azonban ideológiai alapon is kizárhat bárkit a jelöltek közül.

Közel félezer nő készül indulni a jövő februárban esedéles iráni választásokon, ötven százalékkal többen, mint az előző, 2012-es választásokon - közölte az iráni belügyminisztérium egyik szóvivője az ISNA iráni hírügynökséggel szerdán, a választási regisztrációra vonatkozó határidő lejártát követően.

475 nő indulna a választásokon jövőreForrás: AFP

Összesen több mint 5500 jelölt vetette magát jegyzékbe, köztük 475 nő. A jelöltek alkalmasságáról december 30-ig a törvényhozás által megválasztott hat konzervatív hitszónokból és hat jogtudósból álló Őrök Tanácsának kell döntenie. A testületnek az iráni alaptörvény értelmében jogában áll egyes jelölteket akár ideológiai okokból is elutasítani. A parlamenti választásokat megelőzően gyakoriak a tiltakozások a tanács döntései ellen. Ugyanakkor csak a legritkább esetekben vizsgálják felül azokat.

Előretörhetnek a reformerek

A jövőre tartandó parlamenti választás az ország politikai hangulatának egyik első fokmérőjének számít, miután Irán és a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - július 14-én Bécsben megkötötték a Teherán atomprogramjának korlátozásáról szóló egyezményt.

Szakértők izgatottan várják, hogy az egyezmény elősegíti-e a Hasszán Róháni iráni elnök körül csoportosuló reformerek győzelmét a választásokon.

Az utóbbi három parlamenti ciklus alatt az iráni törvényhozás szorosan a konzervatív és keményvonalas politikai erők ellenőrzése alatt állt.