Szabadon engedett két volt szerb titkosszolgálati vezetőt a hágai Nemzetközi Törvényszék. Jovica Stanisicnak és Franko Simatovicnak jövőre kell újra megjelenni a bíróság előtt, addig nem hagyhatják el Belgrádot.

Ideiglenesen, ügyük újratárgyalásának kezdetéig a hágai Nemzetközi Törvényszék szabadon engedett két, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb titkosszolgálati vezetőt - közölte hágai forrásokra hivatkozva a szerbiai közszolgálati televízió szerdán.

Helyiek imádkoznak a srebrenicai vérengzés  áldozatának koporsója mellett Srebrenicában. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború legsúlyosabb tömeggyilkossága Srebrenicában történt, ahol a boszniai szerbek 1995-ben a város lerohanásakor csaknem 8000 muzulmán férfit és fiút mészároltak le. (MTI/EPA/Fehim Demir)Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Jovica Stanisic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Franko Simatovic pedig a helyettese. Mindketten Slobodan Milosevic volt szerb elnök közeli munkatársai voltak.

Felmentették őket

2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel.

A szerb állambiztonsági szolgálat szerb félkatonai csoportokat hozott létre, illetve fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el.

A vád képviselője mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, a törvényszék azonban 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket. A tárgyalás során mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát.

Jövőre újrakezdődik a perük

A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa a múlt héten közölte, hogy a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot ebben az ügyben, ezért

megalapozott az ügy újratárgyalása.

A két férfi a szabadon bocsátást követően nem beszélhet ügyéről nyilvánosan, illetve jelentkeznie kell a belgrádi rendőrségen, és engedély nélkül egyikük sem hagyhatja el a szerb fővárost.

A vádlottaknak 2016-ban kell visszatérniük Hágába, amikor elkezdődik az új perük.