Történelmi karácsony Cipruson

Vágólapra másolva!
A török és a görög elnök közös beszédet mondott.
Vágólapra másolva!

Közös ünnepi televíziós köszöntőt mondott az 1974 óta kettéosztott Ciprus görög, illetve török felének elnöke csütörtökön. Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság államfője és Musztafa Akinci, a csak Törökország részéről önálló államként elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke görög, illetve török nyelven üdvözölte a sziget lakosságát. Hangot adtak annak a reményüknek, hogy 2016-ban megszületik a békemegállapodás a sziget két fele között.

Újraegyesülést remélnek

Anasztasziadisz kijelentette: reméli, hogy a következő év a török és a görög nyelvű ciprusiak békés egymás mellett élését hozza egy újraegyesült Cipruson. Akinci az abba vetett reményét hangoztatta, hogy 2016 a tartós béke, a nyugalom és a bőség éve lesz a sziget minden lakosa számára.

Kettészakadt

Ciprust 1974-ben egy, a sziget Görögországgal való egyesítését célzó görög puccskísérletet követő török invázió szakította ketté, a mára már csak török nyelvű ciprusiak lakta északi és a görög nyelvű lakosság lakta déli részre. A szigetet kettéosztó "zöld vonalat" mintegy ezer ENSZ-békefenntartó felügyeli, északon pedig mintegy 35 ezer török katona állomásozik. A béketárgyalásokat idén májusban, több mint fél éves szünetet követően újították fel.