Óriási meglepetés történt Horvátországban

2015.12.24. 10:53

Általános meglepetést keltett Horvátországban a miniszterelnök-jelölt személye - állapította meg a horvát sajtó csütörtökön, egy nappal az után, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic államfő a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség vezette pártszövetséget és a Híd Függetlenek Listáját bízta meg a kormányalakítással.

A két párt egy órával a megbízása előtt állt ki a nyilvánosság elé és jelentette be, hogy egy párton kívüli sikeres üzletembert, Tihomir Oreskovicot javasolja miniszterelnöknek. Tihomir Oreskovic 49 éves, a széles közvélemény számra ismeretlen, és nincs semmilyen politikai tapasztalata.

Oreskovic az üzleti szférából jön, ahol nemzetközi karriert futott be. Fiatal kora óta külföldön él, ezért nem beszél jól horvátul.  A miniszterelnök-jelölt kanadai állampolgár is, jelenleg pedig Hollandiához köti a munkája.

Négy gyermeke van

Oreskovic 1966-ban született Zágrábban. A kanadai McMaster Egyetemen szerzett kémia, üzleti, valamint pénzügyi szakon diplomát. Sokáig egy kanadai gyógyszeripari cégnél dolgozott. Az amerikai érdekeltségű horvát PLIVA-hoz 2009-ben került mint a kelet-európai terület pénzügyi igazgatója, később a mediterrán, izraeli és afrikai piac is hozzá tartozott. 2012-től az igazgatótanács elnöke is. 2014-ben kinevezték a Teva Gyógyszergyár európai pénzügyi igazgatójának, majd Amszterdamban költözött. Családapa, négy gyermeke van.

Tihomir Oreskovic üzletembernek 30 napja van a kormányalakításraForrás: AFP/Str

Öröm

Az üzleti világban üdvözölték a hírt, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő ország élére egy menedzser kerül, akinek nagy tapasztalata van a pénzügyek terén. Az új horvát kormánytól ugyanis mindenki azt várja, hogy végre bevezesse a régóta halasztgatott reformokat, amelyekről a kampány alatt egyik nagy párt sem ejtett szót. Szakértők szerint Horvátország számára az egyetlen kiút a krízisből, ha biztosítja a fenntartható gazdasági növekedést, csökkenti az államadósságot, ami megteremti a feltételeket a jobb üzleti környezethez is.

Harminc nap

A november 8-ai választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej-fej mellett végzett. A Híd nélkül egyikük sem tudott kormányt alakítani. A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, majd végül ennek megvalósításában a konzervatívokkal állapodott meg.

Kolinda Grabar Kitarovic (balra) meglepőt húzott a megbízássalForrás: AFP/Str

Tihomir Oreskovicot a HDZ javasolta miniszterelnök-jelöltnek, a Híd pedig támogatta. Oreskovicnak harminc napja van, hogy kormány alakítson, és megpróbáljon a minisztériumok élére is szakértőket ültetni. Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata kormányfő szerint Oreskovicnak nincs politikai legitimitása, kiválasztása pedig a demokrácia megcsúfolása, mivel miniszterelnökké csak választások által válhat bárki is.