Rendkívüli biztonsági készültség a Vatikánban

2015.12.24. 08:47

Este fél tíztől mutatja be Ferenc pápa a vigília szertartását a Szent Péter-bazilikában, ahova fémdetektoros ellenőrzés után engedik be a hívőket. Péntek délben az egyházfő a Szent Péter téren mond karácsonyi beszédet, és urbi et orbi áldást ad. 

A hagyomány jegyében zajlanak a karácsonyi szertartások a Vatikánban. Szenteste Ferenc pápa este fél tíztől mutat be misét a Szent Péter-bazilikában.

A misére több ezer olaszt és külföldit várnak, a részvétel szabad, de kötelező az előzetes regisztráció az irgalmasság rendkívüli szentéve honlapján (im.va). Aki nem fér be a templomba, a Szent Péter téri óriásvásznakon követheti a misét. 

Több ezer embert várnakForrás: AFP/Tiziana Fabi

A központi téma a béke

Különös várakozás előzi meg az egyházfő homíliáját az irgalmasság rendkívüli szentévének szentestéjén. 

A Szent Péter tér közepén épített betlehemben éjfélkor helyezik el a Jézuska szobrot.

December 25-én délben Ferenc pápa karácsonyi beszédet mond a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról. A karácsonyi beszéd központi témája a béke. Az egyházfő fel szokta sorolni a háborúk dúlta térségeket, békét sürgetve.

Nagy a készültség

A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén rendkívüli a biztonsági készültség. Az intézkedések december elején léptek életbe a szentév kezdetére.

Lezárták a forgalom elől a Szent Péter tér felé vezető utakat, ahol biztonsági kapukon keresztül egyenként engedik át a hívőket és turistákat fémdetektoros ellenőrzéssel. A Szent Péter térre belépőket újabb ellenőrzésnek vetik alá.

Arra kérték a csütörtöki misére és a pénteki pápai beszédre igyekvőket, hogy jóval az események kezdete előtt érjenek a Vatikánhoz a hosszú várakozás miatt, és a lehető legkisebb táskát vigyék a gyors ellenőrzés érdekében. 

A Vatikán környékén kétezer katona, rendőr, csendőr szolgál, többen civilben. Fegyveres katonákat látni a római metróállomásoknál, a pályaudvarokon és jelentősebb városi csomópontoknál.

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek az ünnepekreForrás: AFP/Filippo Monteforte

A többi olasz templomnál is

Az olaszok többsége elmegy az éjféli misékre, ezért kiemelt a biztonsági készültség az olaszországi templomoknál is: a milánói dómnál éppúgy, mint Assisi bazilikájában. 

December 26-án délben Ferenc pápa Úrangyala-imádságot (Angelus) mond a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából. Ez a nap Szent István első vértanú ünnepe.

December 27-én, a Szent Család vasárnapján, délelőtt tíz órától az egyházfő a családok számára tartott szentévi misét mutatja be a Szent Péter-bazilikában. Ez lesz az irgalmasság rendkívüli szentévének első tömegeseménye a szent kapu megnyitása után.

A mise után Ferenc pápa vasárnap délben is beszédet mond.