A menekülteket befogadók előtt tisztelgett a pápa

2015.12.25. 13:30

Tisztelgett a bevándorlókat befogadó államok és emberek előtt karácsonyi beszédében pénteken Ferenc pápa.

A Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondott, a békéről szóló karácsonyi üzenetében a katolikus egyházfő ismét felszólított a nyomor és konfliktusok elől menekülők megsegítésére, és kérte Istent, „jutalmazza meg” azokat az embereket és államokat, amelyek számos bevándorlót és menekültet segítenek és befogadnak, támogatva a beilleszkedésüket”.

Ferenc pápa a menekültekről is beszélt karácsony alkalmábólForrás: AFP/Vincenzo Pinto


A Szent Péter téren, ahol a november 13-i párizsi merényletek óta szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben, tízezrek hallgatták az egyházfő beszédét.

Elítélte a terrort

Ferenc pápa elítélte az egyiptomi, párizsi, bamakói és tuniszi "kegyetlen terrorcselekményeket", és általában a terrorizmust, amely "egész népek kulturális örökségét" pusztítja el.

A katolikus egyházfő nem köszöntötte különböző nyelveken a világ népeitForrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Támogatásáról biztosította az ENSZ a szíriai és a líbiai konfliktus lezárására irányuló erőfeszítéseit, a Szentföldről, Jézus szülőföldjéről szólva pedig párbeszédre szólította fel az izraelieket és a palesztinokat.

szentbeszéd után urbi et orbi áldást ad Róma városára és az egész világra. Elődeivel ellentétben a pápa nem köszöntötte különböző nyelveken a világ népeit.