Arabul is imádkoztak Ferenc pápa miséjén

2015.12.25. 09:28

Alázatra és irgalmasságra szólította fel a fogyasztás, önimádat és a mások iránti közöny uralta kortárs társadalmakat Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában csütörtök este bemutatott szentmisén. 

A betlehemi gyermek világrajöveteléről szóló szentbeszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, Jézus születésével "minden megváltozik": elmúlik minden kétség, szomorúság, félelem és ijedtség. Az egyházfő arra emlékeztetett, hogy a gyermek Jézus a "világ szegénységében", egy istállóban, jászolban született meg, mivel

neki és családjának nem jutott hely szállodában".

A kortárs társadalmakat tekintve Ferenc pápa kijelentette: "a fogyasztástól, élvezetektől, bőségtől, luxustól, sekélyességtől és önimádattól gyakran megrészegült társadalmakban Jézus születése józan, vagyis egyszerű, kiegyensúlyozott, következetes magatartásra int, amely képes meglátni a lényeget." Hozzátette: az embereket uraló közöny kultúrája "nem ritkán kegyetlen", pedig a világnak könyörületre, irgalomra, együttérzésre és részvétre van szüksége. 

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a társadalom 

szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben".A pápa beszédét elemzők szerint a katolikus egyházfő ezekkel a szavakkal a börtönökben raboskodók körülményeinek javítására utalt. Január elsejére, a béke világnapjára írt, de már nyilvánosságra hozott üzenetében általános amnesztiát sürget, és

a halálbüntetés végleges eltörlését kéri.

A Jézuska-szobrot a mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilikában felállított betlehemben helyezte el. Ezzel egy időben a Szent Péter téri betlehemben is a jászolba helyezték a gyermek Jézus szobrát.

A többnyelvű misén spanyolul - az egyházfő anyanyelvén - imádkoztak az üdvösségért,

arabul az egyház tagjaiért,

latinul a törvényhozókért, franciául a kormányzókért, hogy megőrizzék az emberek méltóságát és a békét, kínaiul a szegényekért és az "utolsókért", arámi nyelven a hitetlenekért és bűnösökért.    

Ferenc pápa fáradtnak tűnt, az utóbbi napokban a vatikáni dolgozókkal találkozva elmondta nekik, hogy náthás lett. 

A fényárban úszó bazilika teljesen megtelt - többségében külföldi - hívőkkel. A szertartás résztvevői már órákkal a pápai mise kezdete előtt sorban álltak a Szent Péter térnél, hogy bejuthassanak a bazilikába. A  tér oszlopcsarnokában felállított fémdetektorokkal egyenként ellenőrizték a misére érkezőket. Aki nem fért be a bazilikába, a Szent Péter téren felállított óriáskivetítőkön követhette a szertartást.

Ferenc pápa péntek délben a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mond karácsonyi beszédet, amelynek témája a béke lesz, majd urbi et orbi áldást ad Róma városára és az egész világra. Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem köszönti különböző nyelveken a világ népeit. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK