Megölték az Iszlám Hadsereg vezetőjét

Vágólapra másolva!
Egy orosz légicsapás végzett az egyik legerősebb szíriai felkelőcsoport vezetőjével Damaszkuszban.
Vágólapra másolva!

Egy Damaszkusz környéki légicsapásban életét vesztette az egyik legerősebb szíriai felkelőcsoport, az Iszlám Hadsereg vezetője, Zahrán Allús - jelentette pénteken a közel-keleti média és aktivisták.

A felkelővezérre és az Iszlám Hadsereg számos más tagjára Damaszkusz egyik elővárosában csaptak le, ahol épp

lázadócsoportok vezetőinek egy nagyobb találkozóján vettek részt.

A támadást, illetve Allús halálát a libanoni al-Majadín pánarab hírtévé mellett a szíriai állami média, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet és a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű szíriai ellenzéki csoport is megerősítette.

Az al-Majadín és az LCC beszámolói szerint a lázadócsoportok találkozójára orosz harci gépek mértek csapást, amelyek a nap folyamán összesen 13 támadást hajtottak végre a térségben.

Békíteni próbált

A szíriai állami média szerint Allús mellett 90 további felkelő is meghalt a támadásban. Az al-Majadín jelentése szerint

köztük volt az Iszlám Hadsereg 13 harctéri parancsnoka

és hét további fegyveres csoport katonai vezetője is.

A Dzsais Al-Iszlám vezetője a megtámadott felkelői gyűlésen éppen két rivális ellenzéki fegyveres csoportot próbált kibékíteni. A találkozóra az után mértek csapást, hogy

a szíriai kormányhoz hű elemek beszivárogtak Allús köreibe,

és tartózkodási helyéről információkat adtak a hatóságoknak.

Az Iszlám Állam ellenségei

A Szaúd-Arábia által is támogatott Dzsais Al-Iszlám ellenőrzi a Damaszkusztól keletre fekvő Gúta előváros nagy részét, és az egyik legerősebb szíriai fegyveres szervezetnek számít.

A csoportot a szíriai rezsim azzal vádolja, hogy rendszeresen követ el tüzérségi támadásokat damaszkuszi lakónegyedek ellen; más források ugyanakkor iszlamista, de viszonylag mérsékelt felkelőszervezetként,

a szélsőséges Iszlám Állam dzsihádista csoport ellenségeként tartják számon

a csoportot.

A legerősebb szervezet

Zahrán Allús a szíriai konfliktus előtt iszlám jogot tanult Szaúd-Arábiában. 2009-ben a szíriai titkosszolgálatok fegyverbirtoklás vádjával letartóztatták.

2011 közepén - a szíriai válság kezdetén - általános amnesztia során szabadult, amivel a rezsim az egyre fokozódó forrongást próbálta lecsillapítani. Szabadon engedését követően megszervezte az Iszlám Hadsereget, amely

mára a legerősebb felkelőszervezetté vált Damaszkusz térségében.

A Dzsais Al-Iszlám is részt vett a szíriai ellenzéki csoportok december elején Szaúd-Arábiában rendezett csúcstalálkozóján, amelyen a damaszkuszi rezsimmel folytatandó béketárgyalásokra készültek fel.

Az egyelőre nem világos, hogy Allús megölése milyen hatással lesz a tervezett tárgyalásokra, amelyeket elvileg január 1-jéig kellene megkezdeniük a rezsim és az ellenzék képviselőinek.