Megölték az Iszlám Hadsereg vezetőjét

2015.12.25. 19:13

Egy orosz légicsapás végzett az egyik legerősebb szíriai felkelőcsoport vezetőjével Damaszkuszban.

Egy Damaszkusz környéki légicsapásban életét vesztette az egyik legerősebb szíriai felkelőcsoport, az Iszlám Hadsereg vezetője, Zahrán Allús - jelentette pénteken a közel-keleti média és aktivisták.

A felkelővezérre és az Iszlám Hadsereg számos más tagjára Damaszkusz egyik elővárosában csaptak le, ahol épp lázadócsoportok vezetőinek egy nagyobb találkozóján vettek részt. 

A támadást, illetve Allús halálát a libanoni al-Majadín pánarab hírtévé mellett a szíriai állami média, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet és a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű szíriai ellenzéki csoport is megerősítette. 

Az al-Majadín és az LCC beszámolói szerint a lázadócsoportok találkozójára orosz harci gépek mértek csapást, amelyek a nap folyamán összesen 13 támadást hajtottak végre a térségben.

Békíteni próbált

A szíriai állami média szerint Allús mellett 90 további felkelő is meghalt a támadásban. Az al-Majadín jelentése szerint 

köztük volt az Iszlám Hadsereg 13 harctéri parancsnoka  és hét további fegyveres csoport katonai vezetője is. 

A Dzsais Al-Iszlám vezetője a megtámadott felkelői gyűlésen éppen két rivális ellenzéki fegyveres csoportot próbált kibékíteni. A találkozóra az után mértek csapást, hogy a szíriai kormányhoz hű elemek beszivárogtak Allús köreibe,  és tartózkodási helyéről információkat adtak a hatóságoknak. 

Az Iszlám Állam ellenségei

A Szaúd-Arábia által is támogatott Dzsais Al-Iszlám ellenőrzi a Damaszkusztól keletre fekvő Gúta előváros nagy részét, és az egyik legerősebb szíriai fegyveres szervezetnek számít.

A csoportot a szíriai rezsim azzal vádolja, hogy rendszeresen követ el tüzérségi támadásokat damaszkuszi lakónegyedek ellen; más források ugyanakkor iszlamista, de viszonylag mérsékelt felkelőszervezetként, a szélsőséges Iszlám Állam dzsihádista csoport ellenségeként tartják számon a csoportot.

A legerősebb szervezet

Zahrán Allús a szíriai konfliktus előtt iszlám jogot tanult Szaúd-Arábiában. 2009-ben a szíriai titkosszolgálatok fegyverbirtoklás vádjával letartóztatták.

2011 közepén - a szíriai válság kezdetén - általános amnesztia során szabadult, amivel a rezsim az egyre fokozódó forrongást próbálta lecsillapítani. Szabadon engedését követően megszervezte az Iszlám Hadsereget, amely mára a legerősebb felkelőszervezetté vált Damaszkusz térségében. 

A Dzsais Al-Iszlám is részt vett a szíriai ellenzéki csoportok december elején Szaúd-Arábiában rendezett csúcstalálkozóján, amelyen a damaszkuszi rezsimmel folytatandó béketárgyalásokra készültek fel.

Az egyelőre nem világos, hogy Allús megölése milyen hatással lesz a tervezett tárgyalásokra, amelyeket elvileg január 1-jéig kellene megkezdeniük a rezsim és az ellenzék képviselőinek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK