Árvíz pusztít Nagy-Britanniában

2015.12.26. 22:22

Súlyossá vált az árvízhelyzet szombat estére Anglia és Wales északi térségeiben az elmúlt napok heves esőzései miatt.

Az országrészt az utóbbi hetekben harmadszor önti el az áradat, de a mostani árvíz a legsúlyosabb. A természeti csapás olyan nagyvárosokat is sújt, mint Manchester, amelynek egyébként viszonylag csekély vízhozamú folyója, az Irwell több városrészt elöntött. Az áradásban összeomlott egy kétszáz éves manchesteri pub is, de az ivó - éppen az árvíz miatt - zárva tartott, így sérülés nem történt. Manchester másik folyója, a Roch is kilépett medréből, és elöntötte az észak-angliai nagyváros Rochdale nevű negyedét.

Egy férfi gázol a derékig érő vízben az északnyugat-angliai Hebden Bridge egyik elöntött utcáján 2015. december 26-án, miután heves zivatarok söpörtek végig a térségben.MTI/AP/PA/Peter Byrne

Életveszélyre figyelmeztetnek

Hatalmas területek kerültek víz alá Wales északi részén, valamint Anglia északi és északkeleti térségeiben is. A brit kormány sok helyre a hadsereg alakulatait vezényelte ki az árvízvédelmi munkálatokra és a legsúlyosabban érintett térségekben elrendelt kiürítés logisztikai feladatainak ellátására. A brit meteorológiai intézet szombaton 250 helyre adott ki árvízriasztást; ezek közül 22 a vörös jelzés, amely közvetlen életveszélyre figyelmezteti a lakosságot.

Tavaszi meleg van

Nagy-Britannia az utóbbi évszázad egyik legmelegebb, egyben legcsapadékosabb decemberét éli. Napközben rendre 16-18 fokos csúcshőmérsékleteket mérnek, és az éjszakai hőmérsékleti minimumok is magasabbak az ilyenkor szokásos nappali maximumoknál. A hetek óta tartó, visszatérő áradások az előzetes becslések szerint eddig legalább 500 millió font (215 milliárd forint) kárt okoztak.