Irán a nagyhatalmakkal kötött megállapodása értelmében átadta majdnem teljes dúsítotturán-készletét Oroszországnak. 

Irán a nagyhatalmakkal kötött megállapodásnak megfelelően átadta uránkészletének jelentős részét Oroszországnak – közölte egy neve mellőzését kérő orosz diplomata hétfőn az AP amerikai hírügynökséggel.

300 kilót megtarthattak

A júliusban kötött megállapodás értelmében Teheránnak 300 kilogramm kivételével teljes – mintegy kilenc tonnára rúgó – dúsítotturán-készletét át kellett adnia Oroszországnak. 

Nukleáris fegyvert lehet belőle gyártani

Az Irán által átadott uránium alacsony dúsítottságú. Ez energiatermelés mellett arra is alkalmas, hogy tovább dúsítva olyan hasadóanyagot lehessen gyártani belőle, ami már nukleáris fegyver előállításához is megfelelő. Irán az atomprogramjáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban váltig állította: nem akar atomfegyvert előállítani. 

Át kell alakítani a reaktorokat

A nyári megállapodás értelmében Iránnak meredeken csökkentenie kell urándúsító centrifugái számát is. Emellett pedig át kell alakítania egyik atomreaktorát annak érdekében, hogy kevesebb plutóniumot állítson elő, miután a plutónium szintén felhasználható atomfegyver előállításához. 

Feloldják a szankciókat

Ha Irán teljesíti az atomprogramját több mint tíz éven át korlátozó megállapodás minden feltételét, és ezt a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősíti, akkor a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen atomprogramja miatt érvénybe léptetett gazdasági és pénzügyi szankciókat. A fegyverszállítási embargó nagy része ugyanakkor még évekig érvényben marad. 

Teherán tagadta a vádakat

Irán és a nagyhatalmak között 2004-ben alakult ki diplomáciai konfliktus, amikor kiderült: Teherán titokban olyan nukleáris tevékenységet végzett, amelyet be kellett volna jelentenie a NAÜ-nek. A nagyhatalmak azt gyanították, hogy Irán atomfegyvert akar előállítani, ezt azonban Teherán következetesen tagadta, és fenntartotta magának a jogot, hogy korlátlanul folytathassa békés célúnak mondott, saját bevallása szerint pusztán energiatermelési és tudományos célokat szolgáló atomprogramját.