Lengyelország biometrikus menedékkérő-igazolványokat ad ki

2015.12.28. 17:34

Biometrikus adatok (például ujjlenyomat) tárolására alkalmas igazolványt kapnak a menedékkérők Lengyelországban.

Több mint 15 ezer, biometrikus adatok rögzítését is lehetővé tévő menedékkérő-igazolványt gyártott a lengyel értékpapír-nyomda egy november eleji belügyminisztériumi határozat alapján, ebből közel ötszázat ki is állítottak a menedékkérők nevére - számolt be december 28-án, hétfőn az RMF FM lengyel rádió.

A kérelem felülbírálásáig 

A lengyel belügyminisztérium sajtóirodája a rádiónak megerősítette: a kártya formájú, az ujjlenyomat, illetve más biometrikus adatok rögzítésére alkalmas chippel ellátott ideiglenes igazolványt azoknak a személyeknek adják ki, akik nemzetközi védelemért folyamodnak Lengyelországban. A fényképpel, aláírással is ellátott igazolvány a menedékjogi kérelem felülbírásáig érvényes.

Nehéz hamisítani 

A lengyel menekültügyi hivatal 472 ilyen kártyát adott ki november 13. és december 10. között.
A lengyel idegenrendészeti hatóságok eddig is állítottak ki menedékkérő-igazolványokat, ezek azonban papíralapúak voltak. A lengyel értékpapír-nyomda szóvivője, Pawel Prus szerint a többoldalnyi nyomtatványtól eltérően az új igazolványt rendkívül nehezen lehetne hamisítani.

Varsó 6,5 ezer menekültet vesz át

Lengyelország az utóbbi hónapokban 6,5 ezer menekült befogadására kötelezte el magát, ezeket a többi európai országoktól vállalná át. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter közölte, a migránsok befogadásakor nemzetbiztonsági szempontokat tartanak majd szem előtt, "nagyon sűrű szűrőt" alkalmazva.

Főleg orosz és ukrán állampolgárok 

Emellett növekszik a közvetlenül Lengyelországban benyújtott menedékjogi kérelmek száma. A PAP szombati jelentése szerint idén mintegy 11 ezren kértek lengyelországi menekültstátust, ez 3 ezerrel több mint 2014-ben. A legtöbb menedékkérő továbbra is orosz, illetve ukrán állampolgár. Januártól december közepéig 346 - többségében szíriaiak által benyújtott - kérelmet bíráltak el kedvezően.