Előzetesbe kerültek a Szarajevóban elfogott feltételezett terroristák. A bíróság szerint ha szabadon engedik őket, bizonyítékokat semmisíthettek volna meg, és szemtanúkat, cinkosokat befolyásolhattak volna. A bíróság szerint szilveszterre tervezhették a merényleteket.

Valószínűleg szilveszteri támadásokat terveztek azok a férfiak, akiket december 22-én fogtak el Szarajevóban, ezért a 11 lefogottból 8 embert előzetes letartóztatásba helyeztek - közölte a bosznia-hercegovinai szövetségi bíróság.

Eltüntethették volna a bizonyítékokat 

A gyanúsítottak egy sikeres akció esetén a becslések szerint több tucat, akár száz ember halálát okozó támadást hajtottak volna végre. A férfiakat azért helyezték előzetes letartóztatásba, mert fennállt a veszélye annak, hogy szabadon engedésük esetén bizonyítékokat semmisíthettek volna meg, vagy szemtanúkat, cinkosokat befolyásolhattak volna.

ÍÁ-zászlót találtak 

A bírósági közlemény szerint a gyanúsítottak kapcsolatban állnak szélsőséges szervezetekkel, az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, illetve olyan csoportokkal, amelyek a Szíriában és Irakban harcolókhoz köthetők. A házkutatások során a hatóságok megtalálták az Iszlám Állam zászlaját, illetve olyan tárgyi bizonyítékokat, amelyek az Iszlám Állammal való kapcsolatra utalnak.
A boszniai ügyészség korábbi közleménye szerint a gyanúsítottak terrorcselekményekre bujtottak fel és toboroztak embereket, így akár tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók.

Több százan harcolnak Szíriában 

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság mintegy 40 százaléka muszlim, de nem tartozik annak szélsőséges ágához. A szíriai harcokban azonban több száz bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlamista szervezetek soraiban.