Guineát ebolamentessé nyilvánították

Ebola járvány Nyugat-Afrika Libéria Guinea
Orvosok Határok Nélkül
Staff of the 'Doctors without Borders' ('Medecin sans frontieres') medical aid organisation carry the body of a person killed by viral haemorrhagic fever, at a center for victims of the Ebola virus in Guekedou, on April 1, 2014. The viral haemorrhagic fever epidemic raging in Guinea is caused by several viruses which have similar symptoms -- the deadliest and most feared of which is Ebola. AFP PHOTO / SEYLLOU
Vágólapra másolva!
Ebolamentessé nyilvánította Guineát az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A nyugat-afrikai országban 2500 embert ölt meg a betegség, jelentős károkat okozott a gazdaságban és az egészségügyben.
Vágólapra másolva!

Guineát kedden ebolamentessé nyilvánították, miután több mint 2500 embert ölt meg az agresszív betegség a nyugat-afrikai országban. A térségben még Libéria vár ugyanerre a minősítésre.

Guineában 3800 ebolás beteget észleltek Forrás: AFP/Seyllou

Guinea fővárosában, Conakryban a lakosok megünnepelték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentését, de az érzelmek vegyesek voltak, mert

a betegség óriási károkat okozott az amúgy is szegény ország gazdaságában és egészségügyi rendszerében,

és mintegy 6200 gyerek árvaságra jutott.

Libéria lehet a következő

Guineában 3800 ebolás megbetegedést észleltek a globálisan 28 600 esetből, amely összesen 11 300 ember halálát okozta a WHO adatai szerint.

Majdnem az összes áldozat ebből az országból, illetve szomszédaiból, Libériából és Sierra Leonéból került ki.

Egy országot akkor nyilváníthatnak betegségtől mentesnek, ha eltelik 42 nap az utolsó páciens felgyógyulásától vagy halálától, és nem észlelnek új fertőzést.

Libéria esetében, ha minden jól megy, a 42 nap januárban telik le, de ezt nem lehet biztosra venni, mert májusban és szeptemberben is kihirdették a mentességet, de utána mindkét alkalommal újból felbukkant a betegség. Sierra Leonéban novemberben ért véget a járvány.

A betegség Nyugat-Afrikában először Guineában bukkant fel 2013 decemberében.