Kitiltják a hátizsákokat Berlinből szilveszterkor

2015.12.29. 10:53

Biztonsági óvintézkedések sorát vezetik be az év utolsó estéjén Berlinben egy esetleges terrortámadástól tartva.

A német fővárosban is megerősített biztonsági intézkedésekkel igyekeznek egy lehetséges terrorcselekményt elhárítani – írja a Tagesschau.de. Berlinben a legnagyobb köztéri eseményeket hagyományosan a Brandenburgi kapunál és a Győzelmi oszlopnál (Siegessäule) rendezik. A két műemlékhez tervezett óévbúcsúztató vigasságokat idén közel 600 rendfenntartó fogja biztosítani.

Tilos a hátizsák

A mulatozni vágyók azonban jobban teszik, ha idén a hátizsákjukat szilveszter estéjén otthon vagy a szálláshelyükön hagyják a német fővárosban. A hatóság emberei nem engedélyezik a hátizsákok viselését az év utolsó napján, de a kézitáskákat is egytől egyig átkutatják.

A hatalmas berlini parkot, a Tiergartent is lezárják a gyalogosok és a biciklisták előtt. A berlini turizmusszövetség azonban nem tart attól, hogy idén kevesebben látogatnának el a német fővárosba.

Közel kétmillió turistát várnak szilveszterre Berlinbe.

A partizni vágyó fiataloknak Berlin az elmúlt években egyik kiemelt célpontja lett.

A Brandenburgi kapunál a legnagyobb a készültségForrás: AFP/Gilles Leimdorfer

Egész Európa támadásoktól tart

Az orosz fővárosban is nagy a készültség. Idén első alkalommal nem gyülekezhetnek majd a moszkvai Vörös téren az újévet váró szilveszterezők, mert a teret lezárják.

Növelték a biztonsági intézkedéseket Bécsben is,

miután hírszerzési értesülések szerint a karácsony és az újév között terrortámadás várható. A bécsi rendőrség munkáját 250, más tartományokból a fővárosba vezényelt egyenruhás segíti. A hatóságok fokozták a közterek megfigyelését és a robbanóanyagok szállítására alkalmas járművek ellenőrzését. Ugyanakkor egyelőre nem tudnak konkrét helyhez és időhöz köthető fenyegetésről, és nem mondanak le egy előre meghirdetett rendezvényt sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK