Öngyilkos merénylő robbantott Pakisztánban

2015.12.29. 13:38

Legalább 21 ember életét vesztette Pakisztánban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy kormányhivatal előtt. A támadást a pakisztáni tálibok vállalták magukra.

Legalább 21-en meghaltak, 78-an megsebesültek, amikor kedden egy merénylő motorjára erősített robbanóanyaggal belehajtott egy kormányhivatal előtt álló tömegbe, és felrobbantotta magát az északnyugat-pakisztáni Mardan városában - közölte a pakisztáni rendőrség.

A pokolgép egy regionális kormányhivatal előtt lépett működésbe, amely személyi igazolványokat állít ki. Egészségügyi források szerint legalább 21 holttestet és 78 sebesültet szállítottak a helyi kórházba.

Bűnügyi szakértők helyszínelnek az észak-pakisztáni MardanbanForrás: MTI/AP/Emaduddin Khan

A támadás elkövetőjeként a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) Dzsamat-ul-Ahrár nevű csoportja jelentkezett, amely a pakisztáni kormány megdöntésével iszlamista államot kíván létrehozni.

Legitim célpontnak tekintik

A szélsőségesek szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a hivatal a gyűlölt pakisztáni állam része, így legitim célpontnak számít.

"Isten akaratából minden pakisztáni szervezetet célba veszünk, amelyek közvetve vagy közvetlenül részei ennek a háborúnak" - hangzott el az iszlamistáktól.

A támadás elkövetőjeként a pakisztáni tálibok Dzsamat-ul-Ahrár nevű csoportja jelentkezett.Forrás: MTI/EPA/Arsad Arbab

A pakisztáni tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati felén, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket. A korábbi évekhez képest idén kevesebb támadás történt települések és városok ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK