Október óta ömlik a metángáz Los Angeles egyik külvárosában, a szivárgást csak jövő tavaszra tudják majd megfékezni. Ez az USA történetének legnagyobb gázömlése, ami miatt több ezer embert kellett evakuálni.

Jövő tavasszal fékezhetik meg az Egyesült Államok történetének legnagyobb gázszivárgását, amely Los Angeles egyik külvárosát, Porter Ranch települést sújtja - közölték az illetékes szolgáltató szakemberei.

A masszív metángázömlés - amelyet máris az amerikai történelem legnagyobb gázömlésének minősítenek - szakemberek szerint környezetvédelmi katasztrófával fenyeget. A Porter Ranch melletti gáztározóból október óta ömlik a metángáz,  de az illetékes gázszolgáltató vezetői szerint jövő áprilisig nem is sikerül megállítani a gázömlést.

Kétezer lakást kiürítettek

"Nagy erővel tör fel, hihetetlen mennyiségben, és egyáltalán nem sikerül fékezni" - nyilatkozta a The Washington Post munkatársának Tim O'Connor, az amerikai Környezetvédelmi Alap kaliforniai vezetője. Legalább kétezer lakást és a környező iskolákat kiürítették már, és még legalább ötezren várnak az evakuálásra. A Breitbart News jelentése szerint egy bíró éppen a napokban rendelte el, hogy a károsult családokat havi 8500 dolláros összeggel kompenzálják, egészen a gázömlés elhárításáig.

A gáztározó vezetői ugyan azzal nyugtatják az ott élőket, hogy a szivárgó gáz nem jelent halálos veszedelmet, de a környéken élők máris mérgezéses tünetekkel kínlódnak, például fejfájással, szívproblémákkal, szédüléssel, a szervezet motorikus rendszerének működési zavaraival.

A második legnagyobb természeti katasztrófa

A gáztározó vezetői nem tudják pontosan meghatározni, hogy mi is az oka a nagyarányú gázszivárgásnak, hol a hiba a rendszerben, és eddig minden próbálkozásuk a gázömlés megállítására kudarcot vallott.

A sign indicates stepped up presence of Los Angeles police officers where many people have left their homes because of a massive natural-gas leak in the Porter Ranch neighborhood of the of the San Fernando Valley region of Los Angeles, California, on December 22, 2015. Los Angeles City Attorney Mike Feuer announced that he will seek a court order on December 23 to speed up the relocation of families affected by the gas coming from the Aliso Canyon Storage Field since October 23. Los Angeles County officials have declared a state of emergency for Porter Ranch where more than 1,600 residents have been displaced. AFP PHOTO / DAVID MCNEW / AFP / DAVID MCNEWForrás: AFP/David Mcnew

A szakemberek most olyan megoldással, cementtel való betöméssel próbálkoznak majd, mint amilyet a Mexikói-öbölnél a BP Deep Horizon katasztrófájánál alkalmaztak, 2010-ben. A Porter Ranch-i gázömlést a 2010-es Mexikói-öbölbeli olajkitörés óta a második legnagyobb természeti katasztrófának minősítik.A gázömlés helyszínét meglátogatta Erin Brockovich környezetvédelmi aktivista is, és arról számolt be újságíróknak, hogy önmagán is észleli a mérgezéses tüneteket.