Vodkaháború törhet ki Ukrajna és Oroszország között

Ukrajna miniszterelnök Arseniy Yatseniuk Arszenyij Jacenyuk
Ukraine Prime Minister, Arseniy Yatseniuk speaks to the media during a meeting to discuss the situation in Ukraine at the European Union Council Building on March 6, 2014 in Brussels, Belgium. The EU leaders are attending an emergency summit in Brussels to decide how they should respond to the deployment of Russian troops in the Crimea. Russian forces have been on the ground in the Crimea since the change of government in Kiev when President Viktor Yanukovych was forced from power.
Vágólapra másolva!
Ukrajna kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról, ha Oroszország eltörli a Kijev elleni élelmiszer-embargót, és teljesíti a szabadkereskedelmi övezetről megkötött szerződést – mondta Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő keddi kijevi évzáró sajtóértekezletén. Szeszes italokat sem venne Ukrajna.
Vágólapra másolva!

Vodkát, sört, füstszűrős cigarettát, de pékárut, csokoládébonbont, húst, halat, kávét, fekete teát és gyermekélelmiszereket sem lehetne Oroszországból Ukrajnába szállítani 2016. január 10-től, ha elmérgesedne a két ország közötti embargóvita.

Az ellenségeskedés ismét Ukrajna nyugati közeledése miatt van napirenden.

Ukrajna jelenleg Oroszországgal közös szabadkereskedelmi övezet része, de 2016. január 1-jén életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelemről szóló egyezmény. Moszkva törvényt hozott az orosz–ukrán egyezmény 2016. január 1-jétől hatályos felfüggesztéséről, és bejelentette, hogy Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben tavaly bevezetett élelmiszer-embargót.

Arszenyij Jacenyuk szerint folytatják az IMF-programot Ukrajnában Forrás: 2014 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Az ukrán parlament erre válaszul a múlt héten fogadott el egy törvényt. Ez felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen. Petro Porosenko elnök kedden írta alá a törvényt.

A törvény értelmében az ukrán kormány tilalmat vagy korlátozást vezethet be egyes külkereskedelmi műveletekre, illetve

megszüntetheti a vámtarifa-kedvezményeket.

Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna miniszterelnöke sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy Ukrajna 10 milliárd dolláros hitelt vár a Nemzetközi Valutaalaptól 2016-ban.

Előzőleg kedden Valerija Hontareva, az ukrán jegybank elnöke közölte, hogy az IMF és más nemzetközi szervezetek, illetve partnerországok az idén összesen több mint 11 milliárd dolláros hitelt nyújtottak Ukrajnának.

A kormányfő közölte, hogy az ukrán gazdaság növekedése 2016-ban 2 százalékos lesz, ahogyan a jövő évi költségvetési törvényben is számoltak. Mint mondta, a kormány előrejelzése egybeesik a főbb nemzetközi hitelezőkével, főként az IMF-ével.