Dagad az izraeli lehallgatási botrány

2015.12.30. 16:33

Ha igaz, hogy az amerikaiak továbbra is lehallgatták Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, akkor Izraelnek emiatt hivatalosan tiltakoznia kell az amerikai kormánynál. Az izraeli titkosszolgálati miniszter szerint legalábbis nem hagyhatják szó nélkül ezt. Washington nem kommentálja a híreket.

Izraelnek hivatalosan is tiltakoznia kell az amerikai kormánynál, ha igaznak bizonyul az a sajtójelentés, amely szerint az amerikai titkosszolgálatok továbbra is lehallgatják Izrael kormányfőjét - mondta Jiszráel Kac titkosszolgálati miniszter.

Ha igaz a hír, akkor Izraelnek követelnie kell minden ilyen jellegű tevékenység beszüntetését - mondta a miniszter válaszul a The Wall Street Journal amerikai napilap meg nem nevezett amerikai kormányzati illetékesekre hivatkozó állítására.

Nem kell izgalomba jönni

A lap kedden írt arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok továbbra is lehallgatják Izrael kormányfőjét, jóllehet korábban a titkos adatgyűjtési botrányra válaszul megígérték, hogy korlátozzák a szövetségesek megfigyelését.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökForrás: AFP/Abir Sultan

Jákov Amidror volt izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó viszont úgy nyilatkozott, hogy Amerika mindenkit lehallgat, nem kell ettől különösebben izgalomba jönni. Ezt mindenki tudja, ez tény. Izrael óvakodik attól, hogy kémkedjen Amerikában, egyáltalán nem tesz ilyet"- tette hozzá.

Washington egyelőre hallgat

A washingtoni Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a Netanjahu lehallgatásáról szóló lapinformációt, sajtóhírek ugyanakkor tudni vélik, hogy a lehallgatások kongresszusi képviselők tudtával és beleegyezésével történtek.

A Fehér Ház egyelőre hivatalosan nem kommentálta a lehallgatásról szóló híreketForrás: AFP/Mandel Ngan

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője ugyanakkor védelmében vette a lehallgatás általános gyakorlatát, és kiállt Washington és Tel-Aviv együttműködése mellett. Általában nem folytatunk külföldi hírszerzési tevékenységet, hacsak nem speciális nemzetbiztonsági célból" - írta Ned Price.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK