Terrorveszély miatt lefújták a brüsszeli tűzijátékot

Brüsszel, belga, terror, katona, rendőr, terrorfenyegetettség,
Soldiers patrol the Rue Neuve pedestrian shopping street in Brussels on November 21, 2015. All metro train stations in Brussels will be closed on November 21, the city's public transport network said after Belgium raised the capital's terror alert to the highest level, warning of an "imminent threat". As Europe tightens security a week on from the jihadist attacks in Paris that left 130 people dead, Belgium's OCAM national crisis centre raised its alert level to 4 early on November 21, "signifying a very serious threat for the Brussels region". AFP PHOTO / JOHN THYS / AFP / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Idén elmarad a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijáték, miután terrorveszély miatt, biztonsági okokból törölték a rendezvényt. Az eseményen tavaly százezres tömeg vett részt.
Vágólapra másolva!

Biztonsági okokból, a terrorveszély miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot - közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere. Az ünnepség lefújásáról szóló döntést azután jelentették be, hogy a polgármester egyeztetett a belügyminiszterrel.

- mondta a városvezető.

Katonák Brüsszelben - már mindennapos látvány Forrás: AFP/John Thys

Az újévi ünnepséget a tervek szerint a város központjában rendezték volna meg csütörtökön. Tavaly nagyjából százezer ember vett részt a rendezvényen Brüsszelben.

Bizonytalan a helyzet

Charles Michel belga miniszterelnök teljes szolidaritást vállalt Yvan Mayeurrel, és hangsúlyozta, hogy kivételes helyzetről van szó. "Ez kényes és nehéz döntés (...) Mindenki azt szeretné, ha az élet visszatérne a rendes kerékvágásba, a helyzet azonban bizonytalan" - közölte.

A belga titkosszolgálatok hétfő este arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy az ünnepek alatt támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait.