Százezer rendőrt és csendőrt hívtak be Franciaországban

French Interior Minister Bernard Cazeneuve attends the inauguration ceremony of a new police station, on April 21, 2015 at the Gare du Nord train station in Paris. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
Bernard Cazeneuve
Vágólapra másolva!
Franciaországban százezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak országszerte a szilveszter éjszaka biztosítására – jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A politikus tudatta: a hatóságoknak nincs tudomásuk konkrét terrorfenyegetésről, az intézkedést a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet által küldött fenyegető üzenetek indokolják, amelyek terrorcselekmény elkövetését helyezték kilátásba szerte Európában. A mozgósított erőkből

11 ezer főt a fővárosba és környékére vezényelnek.

A Champs-Élysées sugárút és a Mars mező környékére, ahol tavaly 600 ezer ember ünnepelt, 1700 fegyverest küldenek a francia hatóságok. Szilveszter éjszakáján a rendfenntartók mellett 40 ezer tűzoltó is készültségben lesz.

Elmarad a tűzijáték

Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy a tűzijáték elmaradása miatt az idén várhatóan kevesebben lesznek a tavalyinál, de így is ez az ünnepség lesz a legnagyobb nyilvános rendezvény, amióta a novemberi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdettek az országban. Cazeneuve azt is elmondta, hogy a rendőrség és a csendőrség természetesen nemcsak a terrortámadásoktól, hanem a hétköznapi rendzavarástól, garázdaságtól és más bűncselekményektől is megvédi majd a franciákat.

Bernard Cazeneuve Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

A francia elnök a kiszivárgott információk szerint újévi beszédében hangsúlyozza majd, hogy eltökélt, hogy mindent megtegyen a franciák védelmében.