Hajtóvadászat a terroristák után Münchenben

2016.01.01. 13:29

Öt-hét iraki vagy szíriai terroristát keres több mint 500 német rendőr, a gyanúsítottak öngyilkos merényletet tervezhettek Münchenben az újévi ünnepség ideje alatt. A rendőrség információi szerint a terroristák Kalasnyikovokkal és magukra erősített robbanóövekkel támadtak volna. A hatóságok házkutatást tartottak a gyanúsítottak lakhelyén, de nem találtak semmit.

Továbbra is magas a készültség Münchenben, ahol csütörtökön terrorfenyegetettség miatt lezárták a főpályaudvart és Pasing városrész pályaudvarát is. A német rendőrség francia és amerikai titkosszolgálatoktól kapott "konkrét" információkat arról, hogy terroristák öngyilkos merényletet terveztek szilveszter éjszaka. 

Gépfegyveres német rendőrök a központi főpályaudvaron MünchenbenForrás: MTI/EPA-DPA/Sven Hoppe

Hubertus Andrä, a müncheni rendőrség vezetője elmondta, a terroristák irakiak vagy szíriaiak lehetnek, megkapták a nevüket is, azt ugyanakkor nem tudni, hogy még mindig Münchenben vannak-e. Az is elképzelhető, hogy már Németországból is elmenekültek - tette hozzá. 

A bajor tévé információi szerint egy, a párizsi forgatókönyvhöz nagyon hasonló merényletsorozatot akart végrehajtani 5-7 iraki vagy szíriai állampolgár Münchenben szilveszter éjszakáján. Kalasnyikovokkal és magukra erősített robbanóövekkel támadtak volna. 

Robbantás, várakozás, robbantás

A német Bild információi szerint két támadó lett volna, akiknek öt segítőjük volt. A lap úgy tudja, két öngyilkos robbantást terveztek, az elsőt pár percceléjfél előtt, a másodikat pedig akkor, amikor a mentők már a helyszínen vannak. Ezt a taktikát alkalmazták az Iszlám Állam elődszervezetei is Irakban, így ugyanis még több áldozatot követeltek a támadásaik.

A rendőrség házkutatást tartott a feltételezett elkövetők lakhelyén, egy Landsberger utcai apartmanhotelben, de terrortámadásra utaló jeleket, eszközöket nem találtak. 

A rendőrség mindenesetre nagy erőkkel vonult fel Münchenben, a Sky News információi szerint 550 német rendőr keresi a terroristákat. Bár további tervezett támadásról nem tudnak, a készültség magas marad.

A pályaudvart már megnyitották

A Reuters hírügynökség úgy értesült: a csütörtöki fenyegetésről nem tudtak meg többet a német hatóságok a kezdeti információkhoz képest, de pénteken újra megnyitották a két lezárt pályaudvart. 

A német hatóságok a gyanúsítottak neveit is megkaptákForrás: MTI/EPA-DPA/Sven Hoppe

Az ARD műsorszolgáltató azt közölte, hogy a támadást röviddel éjfél előtt akarják végrehajtani. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter pedig azt mondta hajnali sajtótájékoztatóján, hogy

az Iszlám Állam dzsihadista szervezet készülhetett merényletre Münchenben.

Szerinte indokolt volt a fokozott biztonsági intézkedések elrendelése. "Általános álláspontunk szerint nem hagyjuk, hogy a terroristák diktálják az életünket. De amikor a figyelmeztetés ennyire konkrét a helyet és az időpontot illetően, muszáj lépni" - mondta a bajor belügyminiszter, aki a néhány héttel ezelőtti hannoveri fenyegetettséghez hasonlította a müncheni készültséget.

Akkor - nem sokkal a párizsi merényletek után - törölték a Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést, mert arról szóló információk kerültek a hatóságok birtokába, hogy terroristák robbantásos merényletre készülnek.

Konkrét információkat kaptak a német hatóságokForrás: MTI/EPA-DPA/Sven Hoppe

Több európai városban magas volt a készültség az egész karácsonyi időszak alatt. Párizsban és Brüsszelben például lemondták a hagyományos újévi tüzijátékot is, miután terroristatámadástól tartottak.   

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK