Meglepően békés volt Kim Dzsongun újévi beszéde

2016.01.01. 10:53

Kim Dzsongun észak-koreai vezető péntek hajnalban elmondott újévi beszédében kijelentette, hogy országa kész a háborúra bármilyen támadó külső erővel szemben; de ezúttal tartózkodott attól, amit rendszeresen megtesz, hogy atomfegyverrel és nagy hatótávolságú rakétákkal fenyegetőzzön.

Az állami tévé által sugárzott beszédben Kim egyebek között - mint sokszor - saját vezetői képességeit magasztalta. "Abszolút prioritásnak" nevezte az észak-koreaiak életszínvonalának emelését, de ennek lehetséges eszközeiről nem beszélt.

Forrás: AFP/Kns

Egyes elemzők úgy vélik, Kim azért nem volt annyira provokatív az újévi beszédben, mint szokott lenni, mert javítani akarja hazája kapcsolatait Dél-Koreával és a legfontosabb stratégiai és gazdasági partnerének számító Kínával.

Új rakétát akarnak kifejleszteni

Kevés információ jut ki Phenjanból arról, hogy mik a Dél-Koreát és az Egyesült Államokat ellenségnek tekintő észak-koreai kormány politikai céljai, és mit tesz ezek eléréséért. Azt lehet tudni, hogy Phenjan atomtöltet hordozására is alkalmas, nagy hatótávolságú rakétát akar kifejleszteni, amellyel elérheti az Egyesült Államok területét.

Kim Dzsongun közvetlenül nem ajánlott párbeszédet ezeknek az "ellenségeknek", de azt kijelentette, hogy nyitott a tárgyalásokra bárkivel, akit

igazán érdekel a kiengesztelődés és a béke"

a Koreai-félszigeten.

Elemzők szerint Kim valószínűleg kézzelfogható diplomáciai és gazdasági eredményeket akar elérni a kormányzó Koreai Munkapárt májusi kongresszusa előtt, amely a párt első kongresszusa lesz 1980 óta. Az eseményen az ország vezetője várhatóan jelentős politikai bejelentéseket tesz, köztük a politikai elit átrendezését is hatalmának megszilárdítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK