Oroszország beperelte Ukrajnát

2016.01.01. 14:14

Ukrajna december 31-ig nem fizetett vissza egy hárommilliárd dolláros eurókötvényt, valamint annak 75 millió dolláros kamatát, ezért Moszkva pert indított. 

A döntés várható volt, mert Oroszország több alkalommal is perrel fenyegetőzött nem fizetés esetén. A keresetet egy brit bíróságon fogja benyújtani Moszkva a kötvénykibocsátás feltételeinek megfelelően - tette hozzá az orosz pénzügyminisztérium.

Vlagyimir Putyin orosz elnökForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az ügy legutóbbi fejleménye az volt, hogy Ukrajna december 18-án moratóriumot hirdetett az Oroszországgal szemben fennálló, csaknem 3,6 milliárd dollár hitelének visszafizetésére. A kötvényben lévő hárommilliárd dolláron felüli részt két ukrán állami vállalat, az Ukravtodor útkezelő és a rakétákat tervező Pivdenne (Déli) Tervezőiroda vette fel orosz bankoktól.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Kijev a külföldi hitelezőkkel megállapodott adóssága átalakításáról, egyedül Oroszországgal nem tudott megállapodásra jutni.

Kijelentette, hogy

a moratórium addig marad érvényben, amíg Moszkva alá nem írja a megállapodást

az ukrán adósság átalakításáról a Kijev által javasolt formában, vagy bírósági döntés nem születik az ügyben. Jacenyuk hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész akár a bíróságon is tisztázni az adósságrendezés kérdését az orosz féllel.

Janukovics után nem akart pénzt adni Moszkva

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések közben, 2013 decemberében állapodott meg Janukovics Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz államfővel arról, hogy Oroszország 15 milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának. Ennek első, 3 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban átutalta Oroszország.

Az oroszbarát Janukovics menesztése után azonban Moszkva nem folyósította a kölcsön többi részét.

A tartozást most december 20-án kellett volna Ukrajnának visszafizetnie.

Viktor Janukovics volt ukrán elnökForrás: AFP/Pool/Andrei Mosienko

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője viszont figyelmeztette akkor Kijevet, hogy Oroszország fizetésképtelenné nyilvánítja Ukrajnát, és bírósághoz fordul, ha az nem rendezi még idén a vele szemben fennálló adósságát.

Szavai szerint november közepén Oroszország felajánlotta, hogy kész feltételekkel átütemezni a december végén lejáró 3 milliárd dolláros ukrán adósságot. A feltételek között szerepelt, hogy

  • Kijev ismerje el, állami hitelről van szó, és nem magánhitelről, ahogy ezt most állítja.
  • Vállaljon garanciát valamelyik vezető európai vagy más országbeli bank. 

Oroszország javaslata az volt, hogy Ukrajna a következő három évben egyenlő részletekben fizesse vissza a 3 milliárd dollárt. Ezt azonban Kijev visszautasította. Jacenyuk több ízben kijelentette, hogy

Moszkva nem kaphat kedvezőbb feltételeket, mint Ukrajna többi hitelezője.

Velük Kijev abban állapodott meg, hogy az ország adósságának 20 százalékát a hitelezők leírják, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik.

Gerry Rice, az IMF vezető szóvivője szintén december közepén jelentette be: a Nemzetközi Valutaalap úgy döntött, módosítja hitelezési szabályait, és lehetővé teszi, hogy Ukrajna akkor is IMF-kölcsönhöz juthasson, ha nem törleszti határidőre 3 milliárd dolláros tartozását Oroszországnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK