Távolabb került Lengyelország az eurótól

2016.01.01. 19:49

Megszüntették az euró bevezetéséért felelős lengyel kormánybiztosi posztot. Beata Szydlo miniszterelnök korábban ellenezte a közös valuta bevezetését, amit az államfő pedig népszavazáshoz kötne.

A lengyel kormány megszüntette az euró bevezetéséért felelős kormánybiztosi posztot - számolt be a TVN24 hírtelevízió. A Donald Tusk kormánya idején, 2009-ben létesített funkciót hét év alatt négy tisztségviselő töltötte be, az utolsó biztost novemberben váltotta le Beata Szydlo miniszterelnök.

Beata Szydlo miniszterelnök korábban ellenezte az euró bevezetésétForrás: NurPhoto/Krystian Dobuszynski/NurPhoto/Krystian Dobuszynski

Egyelőre nem derült ki, hogy az októberi parlamenti választások nyomán kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) kabinetje a megszüntetett posztot helyettesíti-e más funkcióval.

Szydlo korábban ellenezte az euró bevezetését is, azzal érvelve, hogy amíg az euróövezet nem oldja meg jelenlegi problémáit, a belépés ártana a lengyel gazdaságnak. Andrzej Duda lengyel államfő pedig nemrég azt mondta, Lengyelországnak népszavazással kell döntenie az euróról.