Erősödő veszélyekről beszélt az olasz belügyminiszter

2016.01.03. 15:01

Rendkívül veszélyesnek tartja a Balkán-félszigeten keresztül érkező migrációt Angelino Alfano olasz belügyminiszter, aki a terroristagyanús személyek Olaszországból történő kiutasítását bevált biztonsági intézkedésnek nevezte a La Stampa című napilapban vasárnap közölt interjújában.

Angelino Alfano hangsúlyozta, hogy a balkáni útvonal mindig is „rendkívül veszélyesnek” számított. Kijelentette: egykor a csempészek, most pedig az ember- és fegyverkereskedők, valamint az idegen harcosok haladnak erre.

„A nemzetközi közösségnek és Európának nyitva kell tartani a szemét (...) A Balkán felől érkező veszély tovább erősödhet, nem szabad alábecsülni” – fogalmazott az olasz belügyminiszter. Alfano elmondta, hogy a Szlovéniával szomszédos és Horvátországhoz is közeli észak-olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban katonákkal és rendőrökkel erősítették meg a határellenőrzést.

Angelino Alfano szerint a terrorizmus szempontjából veszélyes a balkáni bevándorlási útvonalForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Nem lehet Olaszországra hárítani 

Arra a kérdésre, hogy mit vár Olaszország, ha újabb migrációs áradat esetén Magyarország és Horvátország lezárja határait, Alfano azt válaszolta: „senki sem gondolhatja, hogy úgy tartóztatja fel a belépőket, hogy a problémát olyan országokra hárítja át, mint a miénk, amelynek a Földközi-tengeren érkező migráció terhét is viselnie kell.” Hozzátette: Líbia egy Olaszországgal szemközt levő „égő vulkán”.

Ami a belföldi terrorizmus veszélyét illeti, az olasz politikus úgy látja, hogy Olaszországban a bevándorlás, a társadalom felépítése és a külvárosok helyzete nem hasonlítható a franciaországihoz. Hatékony hatósági fellépésnek nevezte a terroristagyanús személyek kiutasítását Olaszországból. Tavaly 65 bevándorlót utasítottak ki ezen a címen Itáliából.

Nem elegendő erről beszélni

Angelino Alfano hangsúlyozta, hogy abban az esetben is kiutasítanak terrorizmus pártolásával gyanúsított embereket, ha az olasz törvények értelmében az őrizetbe vételük sem lenne minden esetben igazolt. „Inkább a durva kiutasítás, mint egy fanatikus a városokban” – mondta Angelino Alfano.

Olaszországot a Földközi-tenger felől éri komoly migrációs nyomásForrás: AFP/Francesco Malavolta

A belügyminiszter szerint az olasz hatóságoknak jó a kapcsolata az olaszországi iszlám közösségekkel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „vannak pillanatok, amikor (az iszlám közösségeknek) nem elegendő azt hangoztatni, hogy nem terroristák. Azt kell kijelenteniük, hogy terrorizmusellenesek”.

Elmondta, hogy a római belügyminisztérium felmérései szerint az olaszországi városok utcáit felügyelő 6500 katona növelte a lakosság biztonságérzetét és élvezi az olaszok bizalmát. „2016-ban egyetlen napra sem lazul a biztonság védelme” – jelentette ki az olasz belügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK