A törökök figyelmeztettek a müncheni merényletkísérletre

2016.01.03. 16:53

A török titkosszolgálat figyelmeztette a németeket a müncheni merényletkísérletre egy török lap szerint. Ankara a franciákkal, az osztrákokkal és a belgákkal is megosztotta az információt.

A török titkosszolgálatok figyelmeztették a német biztonsági szolgálatokat, hogy szilveszterkor terrorista merényletekre lehet számítani Münchenben. Ennek hatására ürítették ki és zárták le a bajor főváros két pályaudvarát - írta a Hürriyet Daily News című török napilap.

Gépfegyveres német rendőrök a központi főpályaudvaron Münchenben január elsejénForrás: MTI/EPA-DPA/Sven Hoppe

Az újság szerint Ankara egyaránt megosztotta az információt Németországgal, Franciaországgal, Ausztriával és Belgiummal. Azt is közölte velük, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet öt tagja érkezett Európába, mert öngyilkos akcióra készül az óév utolsó napján.

Egyszerre akartak robbantani

A titkosszolgálati figyelmeztetés értelmében a dzsihadisták októberben jutottak el Európába hamis útlevelekkel.

Az Égei-tengeren keresztül utaztak, mert el akarták kerülni a repülőtereken rendkívüli mértékben megszigorított ellenőrzéseket.

A török lap szerint azonos időpontban tervezték felrobbantani magukat és az általuk célba vett létesítményeket a város több pontján.

A bajor főváros főpályaudvarát és Pasing városrész pályaudvarát csütörtök este zárták le, mert a rendőrség akkori ismeretei szerint komolyan veendő információkutaltak arra, hogy öngyilkos terroristák szilveszter éjszaka merényletet akarnak elkövetni Münchenben. A két pályaudvart péntek reggel nyittoták meg újra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK