Rengett a föld Indiában

2016.01.04. 09:37

6,8-as erősségű földrengés rázta meg India északkeleti Manipur szövetségi államát és a környező területeket hétfőre virradó éjjel. A földmozgásnak legalább hat halálos áldozata és kilencvennél több sérültje van.

A rengést a szomszédos Mianmar, Banglades és Nepál területén is érezni lehetett. Az Egyesült Államok földtani intézetének jelentése szerint a rengés 57 kilométeres mélységben pattant ki – számolt be a CNBC.

Összedőlt ház romjai között keresik a túlélőketForrás: MTI/AP/Bullu Radzs

Nincs áram

Az AP amerikai hírügynökség azonban az indiai hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy a rengés mélysége sokkal kisebb, mindössze 17 kilométeres volt. Helyi idő szerint délig kilenc utórezgést regisztráltak.

A The Hindu legfrissebb jelentése szerint legalább hat ember vesztette életét, és kilencvennél többen megsérültek. A földrengés számos házat megrongált, és több épületet összedöntött Manipur székhelyén, a 250 ezer lakosú Imphal városban, a telefon-összeköttetés és az áramellátás is megszakadt a térségben. 

A mentésben a hadsereg is részt veszForrás: MTI/AP/Bullu Radzs

Nőhet az áldozatok száma

Összesen 98 millióan élnek a földmozgás által érintett területeken. 

A helyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a rengés által érintett területen sokan laknak kisebb, nehezen megközelíthető és rossz infrastruktúrával rendelkező településeken, és ezek nagy részéről még nem érkeztek információk a pusztítás mértékéről.

Ezért lehet, hogy a halálos áldozatok és sérültek száma tovább fog nőni.

Imphalban volt a legnagyobb a pusztításForrás: MTI/AP/Vorson Ngasangva

Helyszíni beszámolók szerint a földrengést a Manipurral szomszédos Asszám szövetségi államban is érezni lehetett, az állam legnépesebb településén, Gauhátiban az emberek az utcára menekültek otthonukból.

Hasonló jelenetek játszódtak le Nyugat-Bengál szövetségi állam fővárosában, az elővárosaival együtt 15 milliós Kolkatában is, amely a földrengés központjától 600 kilométerre fekszik.

Bangladesben az emberek félelmükben az utcára szaladtak. A helyi sajtó értesülése szerint három ember szívrohamban halt meg, míg kilencvenen megsérültek.