Az országban több helyen okozott fennakadást a téliesre fordult időjárás. Több baleset történt a havas utakon, a rendőrség és a katasztrófavédelem is fokozott figyelmet kér a közlekedőktől. A meteorológiai szolgálat további havazásra és hófúvásra figyelmeztet, illetve arra, hogy kedden ónos eső nehezíti meg az életünket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint nyolc nyugati megyében - Vas megyét kivéve - jelenleg is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a havazás, illetve hófúvás miatt. A hófúvás veszélye miatt északon több járásra elsőfokú riasztást is kiadtak. Az érintett területeken a következő órákban arra is készülni kell, hogy az erős szél hótorlaszokat emelhet. A meteorológiai szolgálat adatai szerint országszerte egyre több helyen van már egybefüggő - néhol több centiméteres - hóréteg.

Megérkezett az idei első nagy hó, lett mit lapátolni.Fotó: Polyak Attila - Origo

Dugók és balesetek országszerte

Ahogy arra számítani lehetett, Budapesten dugókat, az ország útjain baleseteket okozott az idei első nagy havazás. Veszprém, Nógrád és Zala megyében elakadt kamionok lehetetlenítették el több-kevesebb időre a közlekedést, az autópályákon és az autóutakon több felborult, illetve karambolozott kocsi okozott fennakadást. Budapesten lassan vagy egyáltalán nem jártak egy időre villamosok, buszok és trolik, a hegyvidék tömegközlekedése teljesen leállt.

A Szépvölgyi út, ahogy több út és utca is a fővárosban, teljesen bedugult.Forrás: Origo

A reptér viszont rendben volt

A havazás miatt a vasúti közlekedésben is vannak fennakadások, általában váltóhibák okoznak késéseket. A Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak. A Liszt Ferenc-repülőtéren a havazás miatt nem alakultak ki késések, minden járat le tudott szállni és el tudott indulni.

Havazás és ónos eső is lesz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő esti veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében tartós, többórás ónos esőre kell készülni, ezért ezekre a megyékre másodfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. Baranya és Tolna megyére ugyancsak az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére a havazás miatt adtak ki figyelmeztetést.