Ezerfős külföldi társaság inzultált több tucat nőt Kölnben

2016.01.05. 09:30

Szilveszter éjjelén fiatal férfiak hordákba verődve „vadásztak” nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket Hamburg vigalmi negyedében és Köln belvárosában – írta a német sajtó. A kölni polgármester válságstábot hívott össze. 

A Bild című bulvárlap szerint a hamburgi esetek az ottani piros lámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek. Az újévet ünneplő nőket a beszámolók szerint a férfihordák körbeállták, verbálisan inzultálták, a mellüket fogdosták, a szoknyájuk alá nyúltak,  és meglopták őket.

A Bild szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetők javarészt külföldi férfiaknak tűntek, feltehetőleg észak-afrikaiak voltak. A rendőrségre eddig hat feljelentés érkezett, az áldozatok 18 és 24 év közöttiek.

Kölnben a főpályaudvar környékén történtek a támadásokForrás: MTI/EPA/DPA/Oliver Berg

Kölnben ezren molesztáltak

Legalább hatvan szexuális zaklatást jelentettek be Kölnben is, ahol a rendőrség szerint körülbelül ezer, erősen ittas férfi zaklatta a főpályaudvar környékén ünneplőket. A német nagyváros központjában az „arabnak vagy észak-afrikaiaknak” kinéző férfiak rengeteg nőt szexuálisan inzultáltak, és egy nemi erőszakot is jelentettek a hatóságoknak. A rendőrség arra számít, hogy a következő napokban még több nő fog jelentkezni.

Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány tűrhetetlennek nevezte a helyzetet, és külön egységet hoztak létre az ügyek kivizsgálására.

Henriette Reker, a város polgármestere – akit októberben a kampány alatt megtámadtak – válságstábot hívott össze. 

Nem tűrhetjük ezt a szintű törvénytelenséget” – nyilatkozta.

Politikailag kellemetlen

A német rendőrszakszervezet észak-rajna-vesztfáliai szervezetének vezetője „az alapjogok elleni masszív támadásnak” nevezte a történteket, de elismerte, hogy politikailag kellemetlen a helyzet. Arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad a menekültellenes érzelmeket felkorbácsolni.

„Bármely menekült ellen, aki nem tud beilleszkedni a nyitott társadalmunkba, és nem tiszteli más emberek jogait, a törvény minden fegyverével fel kell lépni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a menekültek többsége azért jött hozzánk, mert életük nem volt biztonságban a szülőhazájukban” – tette hozzá.