A világ nem hisz Észak-Koreának

2016.01.06. 09:00

Bár biztosan csak napok múlva tudjuk meg, hogy Észak-Korea valóban hidrogénbomba-kísérletet hajtott-e végre, szakértők kétségbe vonják, hogy igaz lenne a hír. A phenjani sajtó ugyanis gyakran túloz vagy egyenesen hazudik a „sikerekkel” kapcsolatban. Ráadásul közeledik Kim Dzsongun születésnapja.

Bruce Bennett, a RAND vezető védelmi elemzője a CNN oldalára írt véleménycikkében valószínűtlennek nevezte, hogy Észak-Koreának valóban lenne hidrogénbombája, mivel a legutóbbi három nukleáris kísérlet kudarca világossá tette, hogy nem tudnak fúziót létrehozni. 

Szerinte inkább egy afféle „felturbózott” fegyverről lehet szó, amikor egy kisebb fúzió segíti a maghasadást, ez azonban nem „igazi” nukleáris bomba. 

Kim Dzsongun hidrogénbombát kért a szülinapjáraForrás: AFP/Kcna Via Kns

Mások is egyetértenek

Ugyanez a véleménye Joe Cirincionénak, aki egy nemzetközi biztonságpolitikai alapítvány, a Ploughshares Fund elnöke, ő a Twitteren fejezte ki kétségeit több más szakértővel együtt. 

Biztosat mindenesetre napokig nem fogunk tudni, időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy külföldi szakértők ellenőrizzék a hír hitelességét – emlékeztetett a CNN. 

Már hencegett vele

Kim Dzsongun egyébként már a múlt hónapban bejelentette, hogy országa hidrogénbombát fejlesztett ki – amit már akkor is szkeptikusan fogadtak a szakértők. 

A Samaa TV a honlapján Crispin Rovere ausztrál nukleáris fegyverkezési és leszerelési szakértőt idézte, aki szerint a mostani robbanás okozta 5,1-es erősségű földrengés „túl kicsi” volt ahhoz, hogy valóban hidrogénbomba-kísérlet legyen. 

Egy twitterező emlékeztetőként feltett egy képet arról, milyen egy "igazi" hidrogénbomba-kísérlet ereje. 

Rovere az ATP-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az észak-koreaiak „sikeresen végrehajtottak egy nukleáris kísérletet, de nem sikerült végrehajtaniuk a második szakaszt, a hidrogénrobbanást”.

Ezt ígérte – hát megkapta

Csoj Kang, a szöuli Politikai Tanulmányok Aszan Intézetének alelnöke is kevesli a földrengés erejét. „Szerintem azért hazudják hidrogénbombának, mert Kim Dzsongun arról beszélt korábban” – vélekedett. 

Nem hisz Phenjannak a dél-koreai hírszerzés sem, szerintük a hír igazságtartalmáról semmiféle bizonyíték nincsen – nyilatkozta név nélkül a szöuli parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja, aki részt vett az erről szóló tájékoztatón. 

Északi és déli katonák a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben. Phenjan szerez túlozniForrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Szülinapi ajándék?

A kétségeket fokozza, hogy az újabb nagy siker hírét két nappal Kim Dzsongun születésnapja előttre időzítették. 

Kim ráadásul nem titkoltan azt akarta, hogy egy hasonlóan nagy jelentőségű tett emelje a kormányzó kommunista párt közelgő kongresszusának fényét. Utóbbi azért is komoly esemény, mert 35 év után először rendezik meg májusban.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK