„Dzsihádista egyetemet” működtet az Iszlám Állam a szíriai Rakkában, ahol a tudósok és szakértők képesek arra, amire eddig egyetlen terroristacsoport sem: házi készítésű termikus akkumulátort készíteni föld-levegő rakétához. 

A továbbfejlesztett rakétával az Iszlám Állam képes polgári és katonai repülőgépek lelövésére. A rakkai létesítményben emellett készítenek távirányítású autóbombákat is, méghozzá meglepő szakértelemmel. 

Mindez abból a videóból derült ki, amelyhez a Sky News jutott hozzá

Az orosz utasszállítót még nem rakétával, hanem a fedélzeten elhelyezett bombával pusztították elForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Ők az elsők

A nyugati szakértőket legjobban a termikus akkumulátor elkészítése döbbentette meg,  erről ugyanis eddig azt hitték, hogy csupán katonai infrastruktúra megléte mellett lehetséges. Ezért is nem sikerült korábban egyetlen terrorista szervezetnek sem. 

Az iszlamisták sikere azért sokkoló, mert az ezzel ellátott hőkövető rakéták az esetek 99 százalékában célba találnak.

Az Iszlám Állam kutató és fejlesztő csoportja emellett képes teljesen automatikus, távvezérlésű autóbombák készítésére.

Az autót „vezető” bábuban még önszabályozó termosztát is van, ami az ember hőképét mutatja, így  ki tudják cselezni a fejlett szkennelő berendezéseket,  amelyek a nyugati katonai és kormányzati épületeket védik.

Az orosz légierő katonái személyautó nagyságú bombát raknak egy Tu-95-ös hadászati bombázó fedélzetére. Hamarosan házilag barkácsolt rakétákkal lőheti őket az Iszlám ÁllamForrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Éppen Európába tartott

A nyolcórás, vágatlan kiképzővideót egy dzsihádista hozta volna Törökországon keresztül Európába, de a Szabad Szír Hadsereg katonái elfogták.

Ők adták át s Sky Newsnak, bár a felvétel jelentőségével nem voltak tisztában. A brit hadsereg egy név nélkül nyilatkozó fegyverzeti tanácsadója valóságos hírszerzési aranybányának minősítette a felvételt, amelyből kiderül, hogy mennyire magasan képzettek és hozzáértőek a fejlesztőcsoport tagjai.