Három embert azonosítottak a kölni molesztálás ügyében

Protests against violence against women in Cologne DEMONSTRATION CRIME SQUARE FORMAT
Women protest against sexism outside the cathedral in Cologne, Germany, 5 January 2016. After assaults on women outside Cologne main station at New Year, little is currently known about the perpetrators. PHOTO: OLIVER BERG/DPA
Vágólapra másolva!
Három gyanúsítottat azonosítottak a Kölnben szilveszter éjszaka elkövetett tömeges molesztálásokkal összefüggésben. Az eljárás érdekeire hivatkozva csupán ennyit közölt Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere.
Vágólapra másolva!

Közben a düsseldorfi rendőrség tudatta, vizsgálják, hogy a szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatás és rablás összefüggésbe hozható-e egy ismert bűnözői hálózattal.

2014 eleje óta mintegy kétezer arab vagy észak-afrikai származású gyanúsított került a látóterükbe, akik egy szervezett rablásokat, lopásokat végrehajtó hálózathoz tartoznak. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat.

Markus Niesczeri, a düsseldorfi rendőrök szóvivője elmondta, szorosan együttműködnek kölni kollégáikkal, hogy kiderítsék, lehet-e kapcsolat a két ügy között.

A kölni pályaudvar, ahol a támadások történtek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

Egyre több áldozat jelentkezik

A kölni támadásokat követően egyre több áldozat jelentkezik a rendőrségen, eddig több mint százan fordultak a hatóságokhoz - közölte szerdán egy rendőrségi szóvivő.

Az áldozatok mintegy háromnegyede számolt be szexuális bűncselekményről. A nők meghallgatása után a szóvivő szerint a hatóság világosabb képet kapott a történtekről, sok nő számolt be arról, hogy támadói megfogdosták.

Csapatokba verődtek a téren Forrás: AFP/Markus Boehm

Bírál a belügyminiszter

A rendőrség fellépését a német szövetségi belügyminiszter is élesen bírálta.

„Kiürítik a teret. Aztán ez történik, majd várják a bejelentéseket. Így nem működhet a rendőrség" - jelentette ki Thomas de Maiziere.

Elvezetnek a rendőrök egy támadót a térről Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Markus Boehm

Védekeznek a rendőrök

Rainer Wendt, a rendőrszakszervezet vezetője védelmébe vette kölni kollégáit, akiket a történtek miatt élesen bírált De Maiziere belügyminiszter.

Wendt a Passauer Neue Pressének azt mondta: egyszerűen nem volt elég ember szolgálatban ahhoz, hogy többet tehessenek. „Nem szabad bírálni a rendőröket. A meglévő emberállománnyal csupán arra voltak képesek, hogy újra meg újra megtisztítsák a teret” – idézte a szavait a The Local.

Szervezettnek tűnnek a támadások

A német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a szilveszteri zaklatásokat.

Heiko Maas szerdán a ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában úgy fogalmazott: "Szép lenne, ha nem szervezett bűnözésről lenne szó, de inkább szeretném megvizsgálni, vannak-e a háttérben olyan emberek, akik ilyeneket szerveznek" - hangsúlyozta.

Nők tiltakoznak a kölni támadások ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

Mint a tárcavezető elmondta, az ilyesmi nem a semmiből történik, valakinek kell lennie mögötte.

Maas egyúttal bírálta a nőknek adott viselkedési tippeket, mondván: "nem a nőkre hárul a felelősség, hanem a tettesekre".

Maas ezzel a bejegyzésével Henriette Reker független kölni főpolgármester nyilatkozatára reagált, amelyet a nők viselkedésével kapcsolatban mondott: "mindig van lehetőség arra, hogy az ember bizonyos távolságot tartson, amely egy karhossznál legyen nagyobb".