Hidrogénbombát robbantott Észak-Korea

Kim Dzsongun
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 24, 2015 shows North Korean leader Kim Jong-Un (L) inspecting maneuvers between Korean People's Army (KPA) large combined units 526 and 671 at an undisclosed location in North Korea. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / KCNA / KNS
Vágólapra másolva!
Az észak-koreai állami média közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán. 
Vágólapra másolva!

Az állami televízióban közölt bejelentés szerint az ország "teljes sikerrel" tesztelt egy "miniatürizált" hidrogénbombát, amivel "nukleáris ereje újabb szintre lépett". Phenjan azt is leszögezte: továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját,

hogy "megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől".

A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett közlemény mindazonáltal azt állítja, hogy Észak-Korea "felelősségteljes nukleáris hatalomként" fog viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik a szuverenitását.

Fúziós bomba

A hidrogénbombák vagy más néven fúziós bombák az atommagok egyesülésén, fúzióján alapulnak, amikor a könnyebb atommagok, mint például a hidrogén vagy a hélium állnak össze nehezebb elemekké nagy energia felszabadulása mellett. A hidrogénbomba az elnevezését az alapanyaga miatt kapta, hívják még termonukleáris fegyvernek is, mivel a fúziós reakcióknál a láncreakció beindulásához rendkívül magas hőmérséklet kell. A hidrogénbomba kifejlesztésében döntő szerepe volt a Budapesten született Telle Ede fizikusnak.

Több helyen észlelték a földrengést

Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet arról számolt be, hogy

a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű,

emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait. Az észlelést az ENSZ és az Egyesült Államok földtani intézete is megerősítette.

Az észak-koreai hírügynökség által 2016. január 6-án közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető aláírja az észak-koreai hidrogénbomba-teszt végrehajtásának engedélyezéséről szóló rendeletet Phenjanban Forrás: MTI/EPA/KCNA/Yonhap

Húsz atomrobbanófejjel rendelkezhetnek

Az ország

2006 és 2013 között már végrehajtott három kísérleti atombomba-robbantást,

amelyek nyomán nemzetközi szankciók sorával kénytelen szembenézni. Amerikai és kínai szakértők korábban úgy becsülték, hogy az ország 10-20 atomrobbanófejjel rendelkezhet, bár ezek technológiai színvonala vélhetően relatíve alacsony.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán várhatóan összeül amiatt, hogy Észak-Korea a saját közlése szerint sikeres tesztet hajtott végre egy hidrogénbombával – jelentette helyi idő szerint kedden késő este a CNN hírtelevízió két, neve elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva.