A kölni erőszak a bűnözés új dimenziója

2016.01.08. 14:04

Politikai feszültséget okozott Németországban a kölni rendőröknek az újévi tömeges zaklatásokkor mutatott tehetetlensége. A tartományi belügyminiszter a szövetséginek üzent, miközben kritizálta Köln polgármesterét, aki azt tanácsolta: a nők karnyújtásnyi távolságra kerüljék el az idegeneket. 

A bűnözés új dimenziója. Így minősítette Wolfgang Albers, Köln rendőrfőnöke a város újévi ünnepségén történt csoportos szexuális zaklatást. A sértettek szerint „észak-afrikai és arab küllemű”, hordákba verődött férfiak  a kölni vasútállomás és a székesegyház közötti térre – ahol a szilveszteri mulatság zajlott – előbb petárdákat dobtak, majd molesztáltak és kiraboltak nőket

Itt történt az esetForrás: AFP/Maja Hitij

Hasonló jelenetek történtek Stuttgart központjában és Hamburg híres-hírhedt St. Pauli negyedének főutcáján, a Reeperbahnon. 

A történtekről a közvéleményt csak napokkal később tájékoztatták, emiatt élesen bírálták a ZDF közszolgálati csatornát, amely a Facebookon kért elnézést, „egyértelmű tévedésnek” minősítve a késést. 

Már csaknem kétszáz sértett

Az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett a bejelentések száma: eddig összesen 170-en jelentkeztek a rendőrségen, ebből 117-en szexuális zaklatás miatt. A rendőrség menekülszállásokat kutatott át Kölnben, ahol szilveszter éjszakáján ellopott mobiltelefonok kerültek elő.

Eddig 31 gyanúsítottat fogtak el: intézkednek a rendőrökForrás: AFP/Markus Boehm

Albers szerint rosszul mérték fel a helyzetet (kevés rendőrt küldtek a szilveszteri mulatság biztosítására). Az eseményt biztosító egység parancsnoka szerint forráshiány miatt nem tudták ellátni a feladatukat. Eddig huszonyegy gyanúsítottat sikerült azonosítani

A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint azóta 31 gyanúsítottat név szerint ismernek. Nemzetiség szerint kilenc algériai, nyolc marokkói, négy szír, öt iráni, egy iraki, egy szerb, egy amerikai és két német állampolgár. A 31 gyanúsított közül 18 regisztrált menedékkérő.

Házon belüli kritika

A rendfenntartók tehetetlensége politikai feszültséghez is vezetett. A rendőrséget is felügyelő Thomas de Maizière belügyminiszter élesen kikelt a történtek miatt: „Az nem lehet, hogy megtisztítanak egy területet, ahová petárdákat dobnak, később pedig ezek az események (a szexuális zaklatások) megtörténhetnek, majd várják a panaszokat. A rendőrségnek nem így kellene működnie.” 

De Maizière nincs elragadtatvaForrás: AFP/Tobias Schwarz

De Maizière arra utalt, hogy a rendőrség, miután kiürítette a főpályaudvar előtti teret, hagyta visszaszivárogni a későbbi elkövetőket. „Sürgősen tisztázzák: szervezett akcióról volt-e szó, tényleg észak-afrikaiak-e az elkövetők, és hogyan mondhatták másnap, hogy az esemény békésen zajlott”  – utasította a helyi hatóságokat a CDU-s miniszter. A német belügyminiszter a közterekre több térfigyelő kamera felszerelését és szexuális bűncselekményekért a jelenleginél súlyosabb büntetés kiszabását szorgalmazza.

A jogállam időigényes

A Kölnt is magában foglaló Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, a szociáldemokrata Ralf Jäger szerint viszont De Maizière jobban tenné, ha megvárná a részletes vizsgálatok eredményeit, mielőtt kritikát fogalmaz meg. „A jogállam működése néha időigényes. Ezt az időt meg kell adni neki” – vágott vissza Jäger. 

Ralf Jäger még ad időt a jogállamnakForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

Azt ugyanakkor nem tagadta: a rendőrségnek muszáj alkalmazkodnia ahhoz, hogy megjelenhetnek olyan csoportok, amelyek tömegesen zaklatják a nőket: Még egyszer ilyesmi nem fordulhat elő, a rendőrségnek és a többi hatóságnak muszáj reagálnia.” 

Köln független polgármestere, Henriette Reker addig is azt tanácsolja, hogy a nők „karnyújtásnyi távolságra” kerüljék el az idegeneket. A közösségi médiában már külön hashtag (#einearmlänge) született Reker kijelentéseire. 

Jäger szerint a polgármester összekeveri az elkövető és az áldozat szerepét, mert „nem a nők dolga, hogy megelőzzék az ilyen eseményeket”. 

Nincs karneváli hangulat

Az újévkor történtek miatt folyamatosan csörögnek a telefonok a kölni utazási irodákban. A legtöbben a biztonsági helyzetről érdeklődnek, de sokan már lemondták az útjukat. 

Köln várja a turistákat, kérdés, hogy jönnek-eFotó: Vörös Szabolcs - Origo

Ez azért is kellemetlen, mert Kölnben néhány hét múlva, február 4-én kezdődik a város fő turisztikai attrakciójának számító karnevál. A rendőrség mindenesetre fogadkozik: képesek lesznek a több tízezer embert megmozgató, ötnapos esemény biztosítására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK