A kölni zaklatások Ausztriában is politikai vihart kavarnak

2016.01.07. 14:02

A szilveszteri németországi támadások rávilágítottak arra, hogy eddig ezt a kérdést Európában nem kezelték megfelelően – mondta Gabriele Heinrich-Hosek szociáldemokrata nőügyi miniszter. Mint kiderült, voltak hasonló támadások Salzburgban is.

A tárcavezető szerint Európában minden második nő megtapasztalta már a szexuális agresszió valamely formáját, Ausztriában pedig a probléma minden harmadik nőt érinti.

Az adatból természetesen az is látszik, hogy a szexuális jellegű bűncselekmények nem a menekültek érkezéséhez köthetőek,  ugyanakkor az új helyzet újfajta cselekvést és figyelmet igényel, mondta Gabriele Heinrich-Hosek.

A szexuális támadások hátterében a hatalommal és az erővel való visszaélés áll, amelyre semmilyen helyzet, így a menekülés vagy az önkifejezés és önmegerősítés igénye sem lehet kifogás – tette hozzá.

Ezerfős tömeg gyűlt össze szilveszter éjjelén a főpályaudvar előtti térenForrás: AFP/Markus Boehm

Salzburgban is megtörtént

Közben a szilveszter éjszakáján Kölnben és más német városokban nők ellen elkövetett támadásokhoz hasonló salzburgi esetekről számolt be csütörtökön az osztrák város rendőrsége.

Egy fiatal osztrák nő január negyedikén tett rendőrségi feljelentést, mert szilveszter éjszaka két férfi fogdosta a Residenzplatz téren.

Ezután további esetekre derült fény: egy 28 éves afgán férfi egy 58 éves salzburgi nőt, egy 23 éves szíriai férfi egy húszéves bajor nőt zaklatott szexuálisan.

Azóta rendőrök járőröznek a térenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A salzburgi rendőrség egyik szóvivője hangsúlyozta, hogy nem a támadások elhallgatásáról van szó,  sokkal inkább arról, hogy az érintettek a németországi történésekről szóló sajtómegjelenésekből bátorságot merítve fordultak a hatóságokhoz.

Határozott büntetés

Ausztriában a nemrég elfogadott törvény értelmében a szexuális jellegű agressziót kiemelten kezelik és határozottan büntetik, már első alkalommal is.

A kölni eseményekből persze az osztrák jobboldal egy kisebb pártja is megpróbál hasznot húzni.

Az osztrák mágnás, a Magna-Steyr Kanadából visszatelepült tulajdonosa által vezetett Team Stronach írásbeli kérdést intézett a belügyminiszterhez, amelyben a szexuális támadásokkal kapcsolatos, naprakész rendőrségi adatok iránt érdeklődik.

Az országos pártelnök, Robert Lugar által jegyzett közlemény szerint „a menekültek ellenőrizetlen beáramlása megváltoztatja az országban a megfelelő társadalmi összetételt”, és ez azonnali cselekvést igényel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK