Brüsszelben készült a párizsi terroristák robbanóöve

Horizontal Soldiers patrol in Brussels, on December 31, 2015. 
Battling terror on two fronts, Belgian police were holding eight people Thursday over an alleged New Year plot in Brussels and also arrested a tenth suspect over last month's massacre in Paris
Tovább keresik Salah Abdeslamot
Vágólapra másolva!
Rendőrségi források szerint a belga főváros Schaerbeek nevű kerületében, egy bérelt lakásban készítették el a november 13-i párizsi merényletek elkövetői által viselt robbanóöveket.
Vágólapra másolva!

A hatóságok december elején szereztek tudomást a lakásról, amely a nyomozás eddigi állása szerint a terrortámadások után búvóhelyül szolgált a feltételezett főszervezőnek, az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslamnak. A lakást egy másik gyanúsított bérelte, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki – írta pénteken a De Standaard című flamand lap.

Megtalálták a bombagyárat

Belga sajtóhírek szerint a schaerbeeki bombagyárat december 9-én fedezte fel a rendőrség. A lakásban TATP, vagyis triaceton-triperoxid nyomait találták, valamint három kézzel készített, robbanószer tárolására alkalmas övet. A helyszínen a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű

Salah Abdeslam ujjlenyomatát is megtalálták.

A Sátán anyja

A biztonsági körökben a "Sátán anyja"-ként is emlegetett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a 2005. évi londoni merényletekhez, és ezt próbálta felrobbantani 2001 decemberében egy repülőgépen a "Cipőbombás" néven elhíresült Richard Reid is. A tájékoztatás szerint a detonátorokat Párizs környéki Alfortville egyik szállodájában csatlakoztatták a robbanóövekhez, amelyben Abdeslam szobát foglalt.

Tovább keresik Salah Abdeslamot Forrás: AFP//John Thys

Megerősítették

A belga szövetségi ügyészség később megerősítette a De Standaard értesüléseit. "Felfedeztünk egy rejtekhelyet december elején, és robbanószer készítéséhez szükséges anyagokat találtunk ott" - közölte Eric Van der Sypt, a vádhatóság szóvivője. Hozzátette, a lakás bérléséhez hamis iratokat használtak.

Tovább keresik

Salah Abdeslamot még mindig nem sikerült kézre keríteni. A férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.