Dzsihadistákat ítéltek el Párizsban

2016.01.08. 16:48

A párizsi büntetőbíróság hat-, illetve tízévi börtönbüntetésre ítélt pénteken két francia állampolgárságú, Szíriában járt dzsihadistát. Az egyikőjük fél év után hazatért, a másik azonban továbbra is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet aktív tagja.

Együtt utazott Szíriába 2014 elején az a két francia férfi, akiket pénteken ítélt el a bíróság Párizsban. Az egyik férfi megjelent a tárgyaláson, mert fél év után hazajött Szíriából. A másik elítélt viszont még mindig a polgárháborús országban van.

Ő az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja maradt.

Azt a férfit, aki hazajött, úgy hívják, hogy Zakaria Chadilira. A bíróság az ő esetében enyhébb büntetést alkalmazott annál, mint amit az ügyészség kért. A vádhatóság hét év szabadságvesztés kiszabását kérte.

Az ügyészek azt is indítványozták, hogy a büntetés első kétharmadát a bíróság nyilvánítsa úgynevezett biztonsági szakasznak, amikor az elítélt nem részesülhet semmilyen kedvezményben. 

A bíró azonban biztonsági szakasz nélkül szabott ki hatévi börtönbüntetést. Ez azt jelenti, hogy a 28 éves férfi büntetésének egy része

néhány hónap múlva elengedhető lesz.

A bíró azzal indokolta a döntést, hogy a férfi hajlandó visszailleszkedni a társadalomba, "távolsággal kezeli" korábbi életét. Az ítélet azért enyhébb, hogy az integráció sikeres lehessen - derül ki az indoklásból.

A másik férfit Ziyeid Souiednek hívják. Őt távollétében ítélték el: tíz évet kapott. A férfi 22 éves, az utolsó hírek szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet rendfenntartó osztagánál dolgozik, és a külföldi dzsihadisták toborzásában vesz részt. A bíróság szerint a férfi különösen veszélyes.

A két francia együtt indult Szíriába 2014 elején.