Elítélték a Magyarországon elfogott iszlamistákat

Vágólapra másolva!
Magyarországon elfogott, terrorizmushoz köthető bűncselekményekért már korábban is bebörtönzött brit állampolgárokat ítélt szabadságvesztésre pénteken a londoni központi büntetőbíróság. Az egyik férfi az Abu Izzadin néven is ismert iszlamista, akit egy Románia felé tartó vonaton fogtak el társával együtt a magyar rendőrök tavaly novemberben.
Vágólapra másolva!

Terrorcselekmény előkészülete miatt nem, de utazási korlátozások megszegése miatt elítélte a londoni központi büntetőbíróság azt a két férfit, akiket novemberben magyar rendőrök fogtak el Lőkösházán, a román határ közelében. Egyikük az Abu Izzadin néven is ismert Omar Brooks, a másik férfi neve Simon Keeler.

Két év börtönt kaptak.

A két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

Nincs bizonyíték arra, hogy Brooks és Keeler terrorcselekményre készült

- indokolta mostani ítéletét a bíró.

A férfiak azzal védekeztek, hogy családlátogatásra indultak Törökországba. Keeler akart elmenni feleségéhez és hat gyermekéhez, Brooks pedig segítőként csatlakozott hozzá.

A két férfi tavaly novemberben egy kamion rakterében hagyta el Angliát. Magyarországon egy vonaton fogták el őket a rendőrök. Románia felé tartottak. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, de

a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A magyar hatóságok nyolcezer fontnak - több mint hárommillió forintnak - megfelelő készpénzt találtak náluk, fontban, euróban és forintban. A pénzen kívül egy hosszabb utazás kellékeit is megtalálták a férfiaknál a magyar rendőrök - írja a The Guardian. Több pár zoknit, két tubus fogkrémet és három fogkefét számoltak össze a csomagjukban.

Abu Izzadin az egyik legismertebb illegális brit muzulmán szervezet szóvivője. A férfi családja Jamaicából érkezett Nagy-Britanniába, de ő maga már Londonban született.