Elítélték a volt román elnök testvérét

Horizontal Mircea Basescu, the brother of Romanian President Traian Basescu answers journalists as he leaves a courthouse in Bucharest, on June 19, 2014, after official hearing amid allegations he took a pay-off from a mobster to influence his murder tria
Mircea Basescu
Vágólapra másolva!
Korrupció miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénteken első fokon Mircea Basescut, Traian Basescu volt román elnök öccsét.
Vágólapra másolva!

A Konstancai Törvényszék befolyással való üzérkedés miatt találta vétkesnek Mircea Basescut, aki ellen 2014 júliusában emeltek vádat. Az ügyészek azt állították, hogy a volt elnök öccse egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el negyedmillió euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadulásáért vagy enyhébb ítélet kieszközléséért. Mircea Basescu a Konstancai Ítélőtáblán fellebbezhet az első fokú ítélet ellen.

Mircea Basescu Forrás: AFP/AGERPRES/Grigore Popescu

Ártatlannak vallotta magát

Mircea Basescu ártatlannak vallotta magát. Az ügy azt követően derült ki, hogy Anghel családja nyilvánosságra hozta azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen Mircea Basescuval alkudoznak. A bűnszövetkezet vezérének családja azt követően haragudott meg a volt elnök öccsére, hogy Anghel Sandut időközben elítélték, és

a csúszópénznek csak egy részét kapták vissza.

Megvédte testvérét

Traian Basescu többször megvédte testvérét a nyilvánosság előtt, és kijelentette, hogy hisz ártatlanságában. A nyomozás során egy pillanatig sem merült fel a volt elnök esetleges személyes érintettsége. Mindazonáltal Traian Basescu számára kellemetlen az ügy, hiszen 2004-ben, miután először Románia elnökévé választották, ő maga kezdeményezte a korrupcióellenes harcot, amelyben Románia jelentős előrelépéseket tett a nemzetközi szervezetek megítélése szerint Basescu 2014-ben véget ért, két elnöki mandátuma alatt.