Menekültellenes tüntetésen való részvételre szólította fel a németeket a Pegida. Vajon sikerül a szilveszteri támadásokat a zászlajára tűzve a rég várt támogatottságot megszereznie Nyugat-Németországban?

Szombaton délután két órára jelentett be demonstrációt a szélsőjobboldali Pegida – írja a Die Welt német lap. A bevándorlásellenes mozgalom stílszerűen a kölni főpályaudvarra tervezi a megmozdulást, ahol szilveszter éjszakáján 170 nőt megtámadtak, és több mint százan szexuális zaklatások áldozatává váltak.

A felhívás a német közösségi médiában terjed. A kölni rendőrség megerősített szolgálatot teljesít a hétvégén, hogy biztosítani tudják a rendet.

Az iszlámellenes Pegida Németország keleti felében, főleg Szászországban ezreket tud az utcára vinni, a nyugat-németországi városokba szervezett demonstrációin eddig azonban rendre több ellentüntetővel találta szemben magát, mint szimpatizánssal.

A szélsőjobboldali mozgalom eddig képtelen volt országos támogatottságot szerezni. Félő, hogy a mostani esettel átszakadhat egy lélektani gát.