A rendőrök bemérték a Kölnben ellopott mobiltelefonok helyzetét, így akadtak a készülékek nyomára. A mobilok egy részét menekültszállások közelében találták meg.

A kölni nyomozóknak sikerült bemérniük néhány ellopott mobiltelefon helyét. Több esetben a nyomok menekültszállásokhoz, illetve azok közvetlen környezetéhez vezettek - közölte a Spiegel Online német hírportál pénteken.

Szilveszter éjjel a kölni pályaudvar környékén tömegesen támadtak meg férfiak nőket.

Csütörtökig mintegy 200 feljelentés érkezett az ügyben.

Sok feljelentést szexuális zaklatás miatt tettek.

Eddig 31 elkövetőt azonosítottak a rendőrökForrás: AFP/Markus Boehm

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter estéjén mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni.

Hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban,

de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

Szemtanúk azt mondták, hogy "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak" a támadók.

A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint azóta 31 gyanúsítottat név szerint ismernek. Nemzetiség szerint kilenc algériai, nyolc marokkói, négy szír, öt iráni, egy iraki, egy szerb, egy amerikai és két német állampolgár. A 31 gyanúsított közül 18 regisztrált menedékkérő.

Rendőrautó a kölni pályaudvar előtt, már az események utánForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

Wolfgang Albers Köln rendőrfőnöke a bűncselekmény-sorozatról azt mondta, hogy, hogy az a

bűnözés új dimenziója".

A rendfenntartók tehetetlenek voltak az események idején, ez pedig politikai feszültséghez is vezetett. A rendőrséget is felügyelő Thomas de Maizière belügyminiszter élesen kikelt a történtek miatt. „A rendőrségnek nem így kellene működnie" - mondta. A város rendőrkapitányát azóta nyugdíjba küldték.

A történtekről a közvéleményt is csak napokkal később tájékoztatták. A ZDF közszolgálati csatorna a Facebookon kért elnézést, „egyértelmű tévedésnek” minősítve a késést.