Észak-Korea újabb gyanús fegyverkísérlettel dicsekszik

Észak-Korea, rakétakísérlet
This undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 30, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un visiting the multiple-rocket launching drill of women's sub-units under the Korean People's Army Unit 851 at an undisclosed location. REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / KCNA via KNS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Ballisztikus rakétakísérletről készült felvételt mutatott be az észak-koreai televízió, amelyet a helyszínen tekintett meg Kim Dzsongun. Szöuli források szerint azonban a felvétel montírozott.
Vágólapra másolva!

A felvételt három nappal azután mutatták be, hogy Phenjan állítása szerint végrehajtotta első sikeres hidrogénbomba-kísérletét. Külföldi szakértők azóta is vitatják az állítás hitelességét.

A felvételen tengeralattjáróról indították a ballisztikus rakétát. A dél-koreai sajtó véleménye szerint azonban a videó nem valódi: egy 2014-es és egy decemberi kísérlet képeit montírozták össze.

Az észak-koreai televízió adásából nem derült ki, hogy mikor hajtották végre a kísérletet, amelyet a helyszínen tekintett meg Kim Dzsongun.

Kim szereti közelről nézni, mit tud a hadserege Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Messze vannak még ettől

A felvételen egy vágás után látható, amint a rakéta áttör a felhőkön – ami azt bizonyítaná, hogy képes ilyen magasságba emelkedni, írta beszámolójában az ausztrál ABC News.

Egy meg nem nevezett dél-koreai katonai tisztségviselő szerint azonban ballisztikus rakéta hadrendbe állításától Phenjan még többévnyi távolságra van, viszont szorgalmasan dolgoznak a fejlesztésén. Azzal ugyanis új szintre emelkedne az Észak-Korea jelentette nukleáris fenyegetés.