A terror évének 149 áldozatára emlékezett Párizs

Párizs, terror, megemlékezés
Párizs, 2016. január 10. Köztársasági gárdisták a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylettel kezdődött párizsi terrrortámadás-sorozat áldozatairól tartott megemlékezésen a párizsi Köztársaság téren a támadások első évfordulójának alkalmából 2016. január 10-én. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Vágólapra másolva!
Francois Hollande köztársasági elnök is részt vett azon a párizsi megemlékezésen, ahol a emléktáblát avattak a tavaly a franciországi terrortámadásokban meghalt 149 áldozatra emlékezve. Franciaországban 2014 a terror éve volt: a Charlie Hebdo elleni mészárlással kezdődött és a novemberi támadássorozattal ért véget.
Vágólapra másolva!

Emléktáblát avatott vasárnap Francois Hollande francia államfő és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester

a tavalyi franciaországi terrortámadásokban megölt 149 ember tiszteletére

a párizsi République téren, amely már tavaly a megemlékezések spontán helyszínévé vált.

Feliratok és virágok emlékeztetnek az áldozatokra a téren Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A rövid avatóünnepséget a tavalyi iszlamista merényletsorozat áldozataira emlékezve tartották. A merényletek a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen januárban elkövetett támadással kezdődtek: itt tizenketten haltak meg, de 130-nál több áldozatot követeltek a novemberi terrortámadások.

- olvasható az emléktáblán. "Szembe kell néznünk a terrorizmussal" - mondta később Manuel Valls miniszterelnök.

Megjelent Francois Hollande államfő, Manuel Valls kormányfő és Anne Hidalgo párizsi polgármester Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Kedden Francois Hollande a szatirikus hetilap székhelyén avatott emléktáblát, majd az egyik közeli körúton is megemlékezést tartottak, ahol Ahmed Merabet rendőrt lőtte agyon menekülés közben a két tettes, később annál a kóserboltnál is, ahol január 9-án egy harmadik merénylő gyilkolt túszokat.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap meggyilkolt munkatársaira is emlékeztek Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Párizst tavaly novemberben újabb dzsihadista merényletsorozat sújtotta, amit szintén az Iszlám Állam vállalt magára. Akkor, november 13-án a város több pontján egyszerre csaptak le a merénylők ártatlan civilekre, a támadássorozat 130 halálos áldozatot követelt.