A török biztonsági erők az elmúlt két napban 32 kurd lázadóval végeztek: ez volt a konfliktus decemberi kiújulása óta a legvéresebb hétvége.

A török biztonsági erők 32 kurd harcossal végeztek az utóbbi két napban az ország főleg kurdok lakta délkeleti részén, így ez volt az egyik legvéresebb hétvége a 30 éve tartó konfliktus júliusi kiéleződése óta  - közölte vasárnap a hadsereg és több biztonsági forrás.

Két nap alatt 32 halott

A rendőrség a Kurdisztáni Munkáspárt 12 lázadóját ölte meg vasárnapra virradóra Van városában. Az akcióban egy egyenruhás is meghalt. A hadsereg eközben 16 kurd lázadóval végzett a hétvégén a szíriai és iraki határ közelében két városban, egy harmadikban pedig további négyet ölt meg.

Civilek is áldozatul estek

A három városban így már összesen 450 lázadóval végeztek a török erők a kijárási tilalom decemberi bevezetése óta. A kurdbarát ellenzéki Demokrata Néppárt arról is beszámolt, hogy a térségben ez idő alatt 81 civil is a harcok áldozatává vált, több ezren pedig otthonukat hátrahagyva elmenekültek.

Recep Tayyip Erdogan elnök szerint csak tavaly a Kurdisztáni Munkáspárt 3100 tagját ölték megForrás: AFP/Adem Altan

A Törökország, az EU és az Egyesült Államok által is terrorcsoportnak tartott Kurdisztáni Munkáspárt 1984-ban kezdte kormányellenes lázadását. A konfliktusban már több mint 40 ezer ember vesztette életét. Recep Tayyip Erdogan elnök szerint tavaly a párt 3100 tagja halt meg.