Kiadják az amerikaiaknak a Köpcöst

Horizontal
(F1LES) Handout released by the Attorney General of Mexico (PGR)'s office of the mugshot of Mexican drug trafficker Joaquin Guzman Loera, aka "el Chapo Guzman", published on the PGR website on February 22, 2014. Mexican authorities have recaptured fugitive drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman, six months after his prison break, President Enrique Pena Nieto said on January 8, 2016. AFP PHOTO/PGR --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PGR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / PGR / - / AFP / PGR / HO
Vágólapra másolva!
A mexikói ügyészség megkezdi az eljárást, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a börtönből való szökése után elfogott drogbárót, Joaquín „El Chapo” Guzmánt. Mint kiderült, Sean Penn kétszeres Oscar-díjas amerikai színész vezette a hatóságokat Guzmán nyomára, amikor titokban interjút készített vele a rejtekhelyén.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok a két ország között érvényben lévő megállapodás alapján már korábban kérte a Sinaloa drogkartell vezetőjének kiadatását.

Az eljárás több szakaszból áll. Az El Chapo (Köpcös) néven is ismert bűnözőnek három napja van arra, hogy megfellebbezze a döntést, további húsz napja arra, hogy azt megindokolja és érvekkel alátámassza. A húsznapos határidőt meg is lehet hosszabbítani.

A Köpcös több száz évet kaphat az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Ho

Fránya hírnév

A drogbárót az Egyesült Államokban súlyos és különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetést kaphat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják.

A férfit pénteken tengerészgyalogosok fogták el egy tűzharc után Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

Arely Gomez mexikói főállamügyész szombaton elmondta, hogy a hatóságok részben azért tudták elkapni a drogbárót, mert filmet akart forgatni az életéről, és ennek nyomán kapcsolatba lépett színésznőkkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban.

Nyomoznak Sean Penn ellen

Egyikük a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn, aki tavaly októberben készített vele hétórás interjút Durango szövetségi államban. A találkozót maga az amerikai színész kérte, és Kate de Castillo mexikói színésznő szervezte, aki soha nem leplezte, hogy rokonszenvezik a drogbáróval.

A kétszeres Oscar-díjas kérte a találkozót Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az ABC News hírtelevízió jelentése szerint az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak Sean Penn ellen. Az interjú egyik részletét, illetve a színész és a bűnöző találkozását bizonyító fényképet szombaton közzétette a Rolling Stone című amerikai magazin.