Német miniszter: A menekültek nem fognak kérdezni

2016.01.10. 15:29

A fejlett nyugati társadalmak a fejlődő országokra támaszkodva érték el a jólétet, de ez többé nem fog így működni - mondta egy német lapnak Gerd Müller, a német kormány nemzetközi gazdasági együttműködésért felelős minisztere. Szerinte teljesen mindegy, hogy Európa mihez ragaszkodik, a menekültek akkor is jönni fognak, mert nincs más választásuk.

"A fejlődő országokra támaszkodva értünk el jólétet. Ez többé nem fog így működni. Ezek a feszültségek a felszínre fognak törni. Ezért teljesen mindegy lesz már, hogy itt mihez ragaszkodunk" - mondta a Bild am Sonntag című német lapnak adott interjúban Gerd Müller, a német kormány nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős minisztere.

Ezek az emberek nem fogják megkérdezni, hogy jöhetnek-e" 

- fogalmazott a miniszter.

"Hozzánk csak a tíz százaléka érkezett meg azoknak az embereknek, akik kénytelenek voltak elmenekülni Szíriából és Irakból" - mondta Müller, és hozzátette, hogy 8-10 millió ember szerinte még "úton van".

 "Azok, akik most hozzánk érkeznek, már néhány évet töltöttek sátortáborokban és pincékben víz és áram nélkül. Szégyen, hogy a nemzetközi közösség nem képes biztosítani számukra helyben a megélhetést" - fogalmazott a tárcavezető.

A spielfeldi menekülttábor az osztrák-szlovén határon, idén ősszelFotó: Polyák Attila - Origo

Arról is beszélt, hogy az internet és mobiltelefonok korában mindenki tud a nyugati társadalmak jólétéről és életviteléről. Szerinte ezért közvetlenül azokon a helyszíneken kell befektetni az oktatás fejlesztésébe és új lehetőségek megteremtésébe, ahonnan a menekültek jönnek. Példaként említette, hogy Afrikában is lesz feladat bőven, mert 

a kontinens lakossága az elkövetkező néhány évtizedben megduplázódik.

Szerinte a menekültáradat kezelésére létre kell hozni a nemzetközi együttműködés teljesen új szintjét.

Gerd Müller szerint növelni kell a Szíriának és Iraknak nyújtandó újjáépítési segélyt. Úgy véli, hogy egy nagyjából tízmilliárd eurós európai pénzalapot kell létrehozni. Azt is mondta, hogy ezt a pénzt főleg azoknak az országoknak kell összeadniuk, ahol nem fogadnak menekülteket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK